Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Buss för riktigt tuffa tag

Torsus Praetorian klarar 0,7 meter djupa vattendrag. Foto: Torsus.

Vägar är ingen nödvändighet för de bussar som tjeckiska Torsus tillverkar. De är nämligen byggda för riktigt tuffa tag och tar sig fram i obanad terräng, skogar och berg och genom vattendrag, även om väderförhållandena är usla. Nu har Torsus lanserat en ny generation av sin modell Praetorian. Namnet är hämtat från det gamla romarriket där det fruktade pretoriangardet var de romerska kejsarnas livvakt.

Den nya, tredje generationen Praetorian är liksom de tidigare fyrhjulsdriven men har mer än 50 tekniska uppgraderingar jämfört med den förra generationen. Chassi och drivlina kommer från MAN, växellådan är 12-växlad och enligt tillverkaren ska bussen utan problem klara uppförsbackar med en lutning på 65%, likaså vattendrag som är upp till sju decimeter djupa.

Bussen kan fås med inredning för upp till 34 passagerare. Foto: Torsus.

Bussen är luftfjädrad bak och har fått en ny instrumentbräda och förarplats. Uppgraderad värme- och luftkonditionering tillhör också nyheterna.

Passagerarkapaciteten är upp till 34 + 1 personer, men kan skräddarsys. Fjorton olika inredningsalternativ finns.

Prislappen då? Jodå. Praetorian TG3 kan fås från 2,6 miljoner kronor och uppåt, beroende på utrustning och inredning.

Kanske ett alternativ för bussföretag som har att tampas med vägar där underhållet är eftersatt?

Apropå pretoniangardet: Kejsaren förväntades skämma bort sina livvakter med lyx och pengar. Annars kunde det gå illa, som det gjorde för kejsare Caligula som blev mördad av gardet när han kom ut från en teaterföreställning. Samma öde mötte hans hustru och dotter.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)