Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bilismen minskar vid satsning på alternativ

I kommuner där medborgarna är nöjda med kollektivtrafiken minskar bilens andel av resandet. Foto: Skånetrafiken.

I de flesta kommuner i landet har andelen resor med kollektivtrafik ökat och bilresornas andel minskat. Det konstateras i en rapport från organisationen Gröna Mobilister. I kommuner där invånarna är mer nöjda med kollektivtrafik, gång- och cykelbanor görs en högre andel av resorna med dessa färdmedel. Körsträckorna i bil minskar.

– Utvecklingen av biltrafiken är inte gudagiven. Data talar sitt tydliga språk. Bilismen minskar när vi satsar på alternativen, kommenterar Jesper Johansson, ordförande i Gröna Mobilister.

Organisationen har gått igenom de kommunala resvaneundersökningarna som har gjorts 2022 eller 2023 i en lång rad kommuner och jämfört resultaten med tidigare undersökningar. Siffrorna visar hur resvanorna i kommunerna såg ut före och efter pandemin.

Jämförelsen visar att andelen bilresor har minskat i 37 av de undersökta kommunerna och ökat i 23 av kommunerna. Andelen resor med kollektivtrafik har ökat i 35 kommuner och minskat i 24 kommuner. kollektivtrafik har ökat i 35 kommuner och minskat i 24 kommuner.

Gröna Mobilister har också undersökt sambandet mellan hur nöjda kommuninvånarna är med alternativen till bilen och hur det har påverkat valet av färdmedel. Det visar sig att andelen kollektiva resor ökar i snitt 2,6 procentenheter då andelen invånare som är nöjda med utbudet av kollektivtrafik ökar 10 procentenheter.

Körsträckan i bil per capita minskar också i genomsnitt 35 mil/år då andelen invånare som är nöjda med kollektivtrafiken ökar med tio procentenheter. Starkast är sambandet
i pendlingskommuner.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Bil är lika med bensinkostnad, försäkring, trängselskatt, bilkö, parkeringsavgift och sitta på helspänn bland alla andra trafikanter som man inte kan lita på följer lagar och regler?
    Buss är lika med billig bussbiljett, bussfiler, prioriterade trafiksignaler, täta turer och koppla av under resan.
    Jo, valet blir då enkelt?
    Men, lägg därtill trängsel i bussen, fullt med gap och skrik i bussen, plankande övriga resenärer, ingen AC eller värme lämplig för årstiden, inga bussfiler, inga prioriterade trafiksignaler, glest mellan turerna, glest mellan hållplatserna och ett pris som inte alls är attraktivt.
    Ja, valet blir då lika enkelt?
    Det krävs väl ingen större utredning för att få fram svaret på vad folk väljer? Frågan är vad politikerna kan göra åt saken, och vad de vill göra?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)