Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Elektriska småbussar och elcykeltaxi ska göra Münchens gamla stadskärna lättillgängligare. Foto: MVG.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa men ibland även med utblick till andra världsdelar. Denna gång: Elektriska småbussar och elcykeltaxi i gammal stadskärna; Stor elbussvinst för Iveco; Allt fler brittiska dieselbussar görs elektriska – spar investeringar och ökar bussens livslängd.

Tyskland: Trånga gator och många besökare är en del av trafikbilden i den gamla stadskärnan i den tyska storstaden München. För att göra det lättare för människor att ta sig runt i området genomför nu lokaltrafiken i München, MVG, ett projekt med elektriska småbussar och eldrivna cykeltaxis. Syftet är att öka mobiliteten och tillgängligheten i den gamla innerstaden för i första hand äldre och personer med funktionsenedsättning.

De eldrivna småbussarna har sex sittplatser samt en rullstolsplats och rullstolsramp. En av de fem eldrivna cykeltaxis som ingår i projektet kan också ta en rullstol. Staden har döpt det tre månader långa testet till Altstadtmobil, ”Mobil i Gamla Stan”.

Bussen trafikerar en ringlinje i tiominuterstrafik mellan klockan 8 och 22 medan tiden för cykeltaxi är från 7 till 24. Under testperioden är det avgiftsfritt att resa med den nya trafiken. Det går att boka cykeltaxi via internet, men förhandsbokning är inget krav. Precis som med en van i regionen kringlig taxi går det att stoppa cykeltaxin och resa med, förutsatt att det finns en ledig plats. Det finns också fem taxihållplatser i området.

Båda färdmedlen ansluter också till vanliga busslinjer, spårvagnar och tunnelbana.

De eldrivna småbussarna är tillverkade av det holländska företaget Spijkstaal. De är 3,89 meter långa och 1,2 meter breda samt har en batterikapacitet på 25,6 kWh.

Iveco Bus har fått en beställning på 70 elbussar till den franska staden Nantes. Bild: Iveco Bus.

Frankrike: Iveco Bus har vunnit en upphandling av 70 elbussar, både 12-metersbussar och 18-meters ledbussar. Det är trafikhuvudmannen i Nantes i Frankrike som beställer bussarna som är av märket Heuliez och som produceras av Ivecos franska fabrik.

De första cirka 30 tolvmetersbussarna ska sättas i trafik vintern 2025/26. Från 2027 ska ledbussarna samt bussar till Nantes BRT-system Busway levereras efterhand.

Den brittiska bussjätten First Bus konverterar 32 dubbeldäckare från diesel- till eldrift. Spar investeringsmedel, minskar utsläpp och förlänger bussarnas livslängd avsevärt. Foto: First Bus.

Storbritannien: Allt fler bussföretag i Storbritannien konverterar en del av sina dieselbussar till eldrift. Konverteringarna har vanligen gjorts av fristående företag som Equipmake och andra. Nyligen startade dock den stora brittiska busstillverkaren Wrightbus ett dotterbolag, NewPower, för att bygga om dieselbussar till utsläppsfria elbussar. Därmed är Wrightbus den första busstillverkare som erbjuder konvertering av dieselbussar.

Den brittiska bussjätten First Bus har nu gett NewPower i uppdrag att konvertera 32 dubbeldäckare sedan man på prov har låtit företaget konvertera två bussar.

Enligt First Bus kommer konverteringen av de 32 bussarna att minska företagets utsläpp motsvarande 2100 ton koldioxid per år.

Kostnaden för en konverteringen uppges till mindre än hälften av kostnaden för en ny buss, samtidigt som bussens livslängd väntas bli sex – nio år längre.

Själva konverteringen görs på en vecka eller mindre. Motor, växellåda, bränsletank, värmesystem med mera tas bort och går till återanvändning innan de nya elbussbattrerierna och den elektriska drivlinan monteras.

Taggat som: , , , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)