Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danmark sänker åldern för att köra buss utomlands

En dansk turistbuss i Köpenhamn. Från och med den 1 juli sänker Danmark körkortsåldern för bussförare i internationell trafik. Foto: Ulo Maasing.

Från och med idag, den 1 juli, sänker Danmark åldersgränsen för att köra internationell busstrafik från 23 till 21 år. Den danska bussbranschens organisation, Dansk Persontrafik har länge arbetat för en sänkning av åldersgränsen och för att få fler unga att söka sig till bussföraryrket.

– Vi vet att möjligheten att få köra buss internationellt lockar många unga, blivande förare. Hittills har ålderskravet stått i vägen. Därför har vi länge pressat på politikerna för att sänka åldersgränsen. Vi är nu glada för att politiker och myndigheter har lyssnat på det, säger Alexander Höilund, näringspolitiskt ansvarig vid Dansk Persontransport.

– För den som vill blir bussförare därför att man vill köra internationell trafik är det ett stort plus att inte behöva vänta tills man fyllt 23. Vi räknar därför med att den sänkta åldersgränsen kommer att ha en positiv effekt när det gäller antalet unga som vill bli bussförare. Det kommer att göra det lättare för våra medlemmar att finna de förare de behöver. Det är också ett mycket bra steg mot att minska bristen på bussförare, säger Alexander Höilund.

Sänkningen av åldersgränsen för att köra internationell busstrafik kommer bara några få månader efter att en stor undersökning av olycksstatistiken bland bussförare i en rad EU-länder publicerades. Undersökningen visade att unga bussförare inte var mer olycksdrabbade än sina äldre kollegor.

Klicka här för att läsa den danska Færdselsstyresens kungörelse om den sänkta åldersgränsen.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)