Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Wrightbus lanserar den andra generationens bränslecellsbussasr. Foto: Wrightbus.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa men ibland även med utblick till andra delar av världen. Denna gång: Ny generation bränslecellsbussar från Nordirland; BYD toppar kinesisk elbussexport; Nya framgångar för Alexander Dennis.

Nordirland: Den nordirländska busstillverkaren Wrightbus var i fjol näst största leverantör av bussar på den brittiska marknaden. Företaget har nu lanserat den andra generationen av sin vätgasdrivna dubbeldäckare Streetdeck Hydroliner. Enligt Wrightbus erbjuder den nya generationen en längre räckvidd och större passagerarkapacitet till en lägre kostnad.

Den första generationen av modellen kom 2020 och var då världens första bränslecellsdrivna dubbeldäckare. Den nya generationen är enligt Wrightbus en rejält utvecklad version av den första. Bland annat uppges bränslekostnaderna vara 20 procent lägre och underhållskostnaderna, utslagna över femton år, 30 procent lägre. Passagerarkapaciteten uppges vara fem procent högre. Räckvidden på en tank är 480 kilometer. Tankning tar åtta minuter.

Wrightbus har nu i det närmste helt gått över till produktion av el- och bränslecellsbussar. 2019 var 95 procent av de bussar som producerades vid företagets fabrik i Ballymena på Nordirland dieseldrivna. Nu är 95 procent av bussarna batteri- eller bränslecellsdrivna. Företaget räknar med att i år tillverka 1 200 bussar i fabriken för att nästa år öka produktionen till 1 400 bussar.

BYD toppade elbussexporten från Kina under januari. Foto: Ulo Maasing.

Kina: Fordonstillverkaren BYD placerade sig som största exportör av elbussar från Kina under januari, rapporterar branschsajten chinabuses.org. Den sammanlagda elbussexporten från Kina under januari uppgick till 544 enheter.

Vi har tidigare redovisat den totala bussexporten från Kina under månaden: Den uppgick till 4 736 bussar av olika storlek, från minibussar till fullstora bussar och ledbussar. Exporten av fulllstora elbussar, var dock betydligt mindre.

Under januari exporterade Kina 544 el-och bränslecellsbussar, eller som de kallas i Kina, new energy buses. Överlägset störst var BYD med 278 exporterade elbussar. Sedan följde Zhongtong med 53 bussar, Foton och Higer med vardera 50 bussar, Golden Dragon med 42 bussar, CRRC med 35 bussar och Yutong med 34 bussar.

För Yutong innebär det en kraftig minskning, 85 procent, jämfört med januari förra året. Men eftersom exportsiffrorna för olika tillverkare varierar kraftigt från månad till månad kan man inte dra några långtgående slutsatser av januaristatistiken. Enligt chinabuses.org levereras totalt 273 elbussar från Yutong till Norge – en del av leveranserna har skett, andra väntar på sin tur.

Alexander Dennis var marknadsetta i Storbritannien förra året. Nu har företaget fått en stororder på elbussar till Liverpool. Foto: ADL.

Storbritannien: Europas klart största elbussmarknad är Storbritannien. Alexander Dennis, ADL, var den största bussleverantören på marknaden. Företaget fortsätter sina framgångar. På tisdagen blev det klart att Alexander Dennis har fått en stororder på 58 batteridrivna dubbeldäckare till Liverpool.

Det är Liverpool City Region som har beställt bussarna, Alexander Dennis Enviro400EV, som ska levereras senare i år. Affären finansieras delvis med statligt stöd genom det brittiska kommunikationsdepartementets fond för emissionsfria bussar.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)