
På flera håll i Storbritannien har det gjorts stora satsningar på vätgasdrivna bussar – men kostnaderna och problemen har tornat upp sig. Foto: Ulo Maasing.
Flera brittiska städer har gjort stora satsningar på bränslecellsdrivna vätgasbussar. Men problemen tornar upp sig. Brist på bränsle och höga underhållskostnader tynger satsningarna och bussar för mångmiljonbelopp står stilla i depåerna istället för att vara ute i trafik, skriver den brittiska tidningen iPaper.
Under de senaste åren har lokala kollektivtrafikmyndigheter och trafikföretag i Storbritannien köpt åtminstone 139 bränslecellsbussar för ungefär sju miljoner kronor per buss. Experter som tidningen har talat med säger till tidningen att de problem som driften av bussarna har mött har varit ”synnerligen förutsägbara”.
Flopp i Sandviken
Det enda svenska projektet med vätgasbussar har också blivit en rejäl flopp.
Region Gävleborg och Sandvikens kommen köpte 2021 två vätgasbussar för sex miljoner kronor per buss. Men bussarna kunde inte tankas. Politikerna hade missat att ta reda på om de nya, fina vätgasbussarna gick att tanka. Problemet löstes först 2023, men eftersom alla fordon mår dåligt av att stå stilla långa perioder hamnade de två bussarna ofta på verkstad.
Nyligen tröttnade politikerna i Gävleborg på problemen och stoppade projektet.
En del av experterna menar också att satsningarna är resultatet av ett resultat av ett framgångsrikt lobbyarbete från industrin.
Till iPaper säger professor David Cebon vid Cambridgeuniversitetet att vätgasprojekten ”är alldeles för dyra och tillgången på vätgas är helt enkelt otillräcklig”.
– Jag har en lista på 27 misslyckade projekt med bränslecellsbussar på olika håll i världen, och det är samma visa varje gång, säger Dvid Cebon till tidningen.
I Storbritannien har bränslecellsbussar testats sedan 2005. London var först ut. Sedan dess har en rad andra städer investerat i vätgasbussar, men problemen har tornat upp sig i form av höga kostnader och brist på drivmedel.
Tidningen rapporterar om två brittiska städer med vätgasbussar, Birmingham och Crawley, där det har varit svårt för bussföretagen att nå en tillgänglighet för vätgasbussarna på 30 procent. Det betyder i praktiken att bussarna var ur trafik sju dagar av tio.
Men tillgängligheten varierar. iPaper har tagit del av offentlig statistik som visar att 16 av Transport f
or Londons vätgasbussar har varit i trafik den senaste månaden, likasp 15 av 20 vätgasbussar i Birmingham och 50 av 54 i Crawley.
Å andra sidan har Aberdeens samtliga 25 vätgasbussar varit ur trafik sedan juli förra året. Och i Liverpool har vätgasbussarna varit ur trafik sedan juni förra året.
Lämna ett svar