Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arrivabråket trappas upp

Bussar på SL:s linje 515, en av de linjer som Arriva kör med bas i Råstagaraget i Sundbyberg. Foto: Ulo Maasing.

Storstockholms Lokaltrafik, SL, kräver nu att bussoperatören Arriva förbättrar arbetsmiljön för förarna, rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm. SL:s reaktion kommer efter den turbulens som har rått i det stora Råstagaraget i Sundbyberg efter det att Arriva tog över större delen av busstrafiken i norra Storstockholm.

– Vi har satt ner foten och vill ha en handlingsplan från Arriva som inbegriper insatser för att göra arbetsmiljön för busschaufförerna bättre än den är, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg till SR Stockholm.

Samtidigt rapporterar SvT:s regionala nyhetsprogram att facket är på väg att säga upp samarbetsavtalet med Arriva efter de senaste dagarnas konflikter kring busstrafiken i norra Storstockholm.

– Vi har ett möte planerat till på tisdag nästa vecka, men vi kan inte vänta längre. Jag har aldrig tidigare upplevt sådana här trakasserier, säger Johan Ingelskog, förhandlingschef på fackförbundet Kommunal till ABC.

Som exempel på vad Kommunal betraktar som trakasserier ger Ingelskog varningar som Arriva har delat ut till skyddsombud.

– En förare gick ut för att ta sin buss, som ska vara genomgången och säkerhetskollad. När han går igenom den fungerar varken komradion eller överfallslarmet. Han berättar det för trafikledningen, som säger åt honom att ta en annan buss. Två dagar senare blir han inkallad till kontoret, och får en skriftlig varning för arbetsvägran på grund av detta, berättar Ingelskog för ABC.

Enligt nyhetsprogrammet vill Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius inte kommentera Johan Inglskogs uttalanden, men han säger också att beskedet att Kommunal vill avsluta samarbetsavtalet ”kommer som en blixt från klar himmel”.

Stockholms trafiklandstingsråd, Christer G Wennerholm(M) är politiskt ansvarig för SL-trafiken. Det var också han som var ansvarig för den jätteupphandling som Arriva vann hösten 2010. Då sa Wennerholm att Arrivas anbudsseger innebar att kollektivtrafiken i Storstockholm skulle bli ännu bättre.

Nu, efter de senaste månadernas tumult, skriver Wennerholm på sin blogg:

– Arriva måste skärpa sig!

Under torsdagen besökte också Arbetsmiljöverket Råstagaraget i Sundbyberg. Ett besök i höstas resulterade i att Arriva fick ett vitesföreläggande på en kvarts miljon kronor.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)