Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina tar över hela Malmö

Från nästa sommar körs all stadsbusstrafik i Malmö av Nobina. Foto: Ulo Maasing.

Från juni nästa år kommer Nobina Sverige AB att köra hela stadsbusstrafiken i Malmö stad. Det står klart sedan Skånetrafiken på måndagen blev klar med sin upphandling av trafiken på åtta av busslinjerna i Malmö.

I upphandlingen, ”Malmö Södervärn”, har två av Malmös trafikområden slagits samman till ett större trafikområde.

Det nya trafikområdet omfattar totalt 108 bussar, vilka under avtalstiden kommer att bytas ut mot nya. Det första bytet kommer under år 2017 då 88 bussar byts ut.

Sex anbudsgivare visade intresse och fyra lämnade anbud. Den nu avslutade upphandlingen är en följd av den avbrutna upphandlingen 2011, då det endast kom in ett anbud och följden blev att nuvarande trafikföretag Veolia Transport Sverige AB fortsatte sitt uppdrag ytterligare två år.

Nobinas seger innebär att företaget får ca 50 procents marknadsandel av busstrafiken i Skåne. För Nobina är det nya avtalet värt ca 2,5 miljarder kronor.

Avtalet följer en för Skånetrafiken ny modell där trafikföretagets ansvar utökas betydligt.  Den innebär att trafikföretaget ansvarar både för tidtabellsarbete och lokal marknadsföring utöver personal och bussar.

Ersättningen till Nobina Sverige AB bygger på ett så kallat resandeincitament på ca 30 % av den totala ersättningen. Avtalet gör att Nobina Sverige AB får en aktiv roll i att utveckla trafiken för att få del av en resandeutveckling över tid.

De linjer som Nobina Sverige nu har vunnit och där man kommer att köra trafiken är följande:

Linje 1 Kristineberg – Jägersro – Elinelund – Sibbarp
Linje 2 Västra Hamnen – Lindängen
Linje 6 Toftanäs – Videdal – Bunkeflostrand – Klagshamn
Linje 8 Västra Hamnen – Kastanjegården
Linje 31 Mellersta Hamnen – Centralen – Bulltofta – Jägersro – Lindängen
Linje 32 Käglinge – Ön 
Linje 33 Värnhem – Ö
Linje 55 Almåsa – Elisedal – Jägersro

–  Nobina Sverige ABs lämnade ett mycket bra anbud gällande kvaliteten och har också det lägsta anbudspriset. Att Nobina Sverige AB nu får ansvar för hela Malmös stadsbusstrafik borgar för en kvalitetshöjning, säger Jan-Åke Bergmark, affärsområdeschef buss södra vid Skånetrafiken.

– Den nya avtalsmodellen ställer också högre krav på trafikföretaget i form av delaktighet och engagemang vilket kunderna kommer att märka av.

– Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet att ta ett helhetsgrepp om stadstrafiken i Malmö. Det ger oss en unik möjlighet att med den nya avtalsmodellen fortsätta den goda resandeutvecklingen och få fler och nöjdare kunder, säger Henry Kärrström, Trafikchef Nobina södra Skåne

Taggat som: , , ,

2 kommentarer »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)