Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hybrider och elbussar dominerar brittisk miljösatsning

Elbussarna rycker fram i Storbritannien. Brittiska busstillverkaren Optare är en av vinnarna. Bilden visar en eldriven Optare Solo. Foto: Optare.

När brittiska bussföretag och kommuner satsar på att minska koldioxidutsläppen från busstrafiken är det hybridbussar och elbussar man väljer i första hand. Det visar inte minst de investeringar som nyligen fick stöd från den statliga fond som den brittiska regeringen inrättade för några år sedan, Green Bus Fund.

Fonden delar årligen ut investeringsstöd till investeringar i bussar med låga koldioxidutsläpp. Stödet är helt teknikneutralt, det är endast utsläppsnivåerna som avgör om investeringsstöd utgår.

I den senaste omgången, den fjärde i ordningen, delade fonden ut 12 miljoner pund, 123 mijoner kronor, till investeringar i 213 nya bussar. Av dessa var 31 helt elektriska bussar, dvs batteribussar, 31 biogasbussar och resten hybridbussar.

Elbussarna levereras till största delen av brittiska Optare, men Transport for London ska också köpa fyra batteribussar från kinesiska BYD, Build Your Dreams. Gasbussarna kommer från Scania/Alexander Dennis medan hybridbussarna levereras av bland andra Volvo.

I och med den senaste omgången har Green Bus Fund de senaste åren stöttat investeringar i 1200 nya bussar med låga koldioxidutsläpp med totalt 87 miljoner pund, ca 890 miljoner kronor.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)