Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skelleftebuss överklagar inte konkurrensdom

Skelleftebuss böjer sig för tingsrättens dom. Foto: Ulo Maasing.

Skelleftebuss böjer sig för tingsrättens dom. Foto: Ulo Maasing.

Styrelsen för det kommunägda Skellefteå Stadshus AB, som äger Skelleftebuss, har beslutat att inte överklaga den dom som förbjuder bussföretaget att bedriva beställningstrafik annat än åt kommunen själv. Det kommunala bolaget tycker trots det att domen var felaktig. Det var Konkurrensverket som hade stämt Skelleftebuss eftersom verket ansåg att bussföretaget bröt mot konkurrenslagen och hämmade konkurrensen.

Det innebär att Stockholms Tingsrätts dom från mitten av juli står fast.

I ett pressmeddelande skriver Skellefteå Stadshus AB:

”Styrelsen i Skellefteå Stadshus AB menar i motsats till Stockholms tingsrätts dom att Skelleftebuss inte hämmar konkurrensen genom att bedriva beställningstrafik i Skellefteå. Styrelsen konstaterar att tingsrättens dom riskerar att medföra stora olägenheter främst för föreningslivet i kommunen. Styrelsen ser dock små möjligheter att med framgång driva en fortsatt process och beslutar därför inte att överklaga domen.”

Skellefteå Stadshus AB:s ordförande Bert Öhlund(s) säger till tidningen Norra Västerbotten att han tror att tingsrättens dom kommer att leda till problem.

– Det är endast Skelleftebuss som har möjlighet och kapacitet att klara en efterfrågan på 15 – 20 bussarpå en helg, säger Öhlund.

Flera privata bussbolag som tidningen talat med säger dock att man visst kommer att klara de behov som finns, och att tingsrättens dom öppnar möjligheterna för de privata bolagen att växa.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)