Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Biljettkontroll i Stockholm – men bara på låtsas

Stombussar i Stockholm med låtsaskontrollerade resenärer. Foto: Ulo Maasing.

Stombussar i Stockholm med låtsaskontrollerade resenärer. Foto: Ulo Maasing.

För att göra hållplatsuppehållen kortare har bussoperatören Keolis särskilda trafikvärdar utposterade vid mer belastade hållplatser på stombusslinjerna i Stockholms innerstad. Trafikvärdarna är utrustade med kortläsare från Storstockholms Lokaltrafik, SL. Det gör det möjligt för resenärer att stiga på även genom andra dörrar än framdörrarna på stombussarna. Men ofta är biljettkontrollerna bara på låtsas. Många av kortläsarna har nämligen varit ur funktion i över ett år, skriver Kommunalarbetaren.

Enligt tidningen vägrar vissa trafikvärdar att låtsaskontrollera resenärerna, medan många döljer att läsarna inte fungerar. Man låtsas helt enkelt att man kontrollerar resenärernas Accesskort.

En trafikvärd som Kommunalarbetaren intervjuat uppger att hennes chef har framhållit att det är SL som står bakom direktivet att trafikvärdarn ska låtsas som om läsarna fungerar.

Kortläsarna kallas av Keolis personal internt för ”blåbär” på grund av sin färg.

Lasse Fredriksson är enhetschef för trafikvärdarna på Keolis i Stockholm. Han säger till Kommunalarbetaren att det är bättre att trafikvärdarna står med ”blåbäret” i handen än att bara skyffla in resenärerna i bussen.

–  Det är ju låtsas, det är det ju. Visst är det jättedåligt att vi inte har grejer som fungerar. Vi får dras med de gamla trasiga ”blåbären”, det är de vi får från SL. Det är ju deras utrustning vi använder.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)