Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina tog hem miljardavtal i Värmland – Nettbuss och Förenade Buss förlorare

Det blev storslam i Värmland för Nobina. Bild: Nobina.

Det blev storslam i Värmland för Nobina. Bild: Nobina.

På måndagen blev det klart att Nobina vann samtliga elva paket i Värmlandstrafiks upphandling av regiontrafik i Värmland. Avtalet omfattar 160 bussar och är värt ca 300 miljoner kronor om året. Totalt uppgår kontraktsvärdet till tre och en halv miljarder kronor. Samtliga bussar kommer att vara nya från trafikstarten i december 2014. Större delen av dem kommer att drivas med fossilfritt bränsle.

Avtalet, som sträcker sig 10 år fram i tiden med möjlighet till två års förlängning, kommer även ge Nobina en aktiv roll i att utveckla trafiken med ett resandeincitament som bonus utöver den ordinarie ersättningen.
Idag har Nobina 100 bussar och 200 medarbetare i regiontrafiken i Värmland, så denna vinst innebär en betydande ökning.

– Vi är mycket glada över att ha fått fortsatt förtroende att köra regiontrafik i Värmland och ser fram emot att fortsätta arbeta för fler och nöjdare kunder, säger Lennart Salomonsson, Nobina Sverige, Trafikchef i Värmland.

– Vi har eftersträvat en upphandling med fungerande priskonkurrens, med lönsamhet för den eller de som får uppdragen och förutsättningar för en bra kvalitet i utförandet. Vår bedömning är att det har lyckats, säger Lars Bull vd för Värmlandstrafik AB.

Utvärderingen av anbuden bygger på pris och kvalitet. I kvalitetsdelen har anbudsgivarna dessutom fått besök av en tredje part, i form av utomstående kvalitetsrevisorer, som har granskat om anbudsgivarnas uppgifter i anbuden stämmer med verkligheten, innan utvärderingen avslutas.
Prishöjningen uppgår till drygt 8 procent eller knappt 25 miljoner kronor per år.

– Höjningen känns rimlig med hänsyn till att vi nu har ett gemensamt ledningssystem inbyggt i upphandlingen och att miljökraven är avsevärt högre än vid förra upphandlingen 2004 då priserna steg med nästan 25 procent. Vi har dock hållit oss helt och hållet till gällande regler när det gäller miljökrav, men det har hänt mycket på miljöområdet både vad gäller fordon och depåer sedan dess, säger Lars Bull.

Nobina har idag drygt 65 procent av linjetrafiken i Värmland. De övriga aktörerna Förenade Buss och Nettbuss får alltså lämna över sina delar av trafiken till Nobina i december 2014.

Share Dela

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)