Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Samtrafiken in i kollektivtrafikhus utan bussar

Kollektivtrafikens hus är 1200 kvadratmeter på Stockholms central. Foto: Jernhusen.

Kollektivtrafikens hus är 1200 kvadratmeter på Stockholms central. Foto: Jernhusen.

Samtrafiken flyttar i februari in som en av de första hyresgästerna in i Kollektivtrafikens hus i Stockholm. Något helt eget hus för kollektivtrafikbranschen är det dock inte fråga om utan 1200 kvadratmeter tidigare konferenslokaler på Stockholms centralstation som har byggts om till kontorslokaler. Mer än halva kollektivtrafikbranschen väljer också en annan lokalisering.

Gerhard Wennerström, vd på Samtrafiken, är dock entusiastisk.

– I många år har kollektivtrafikens aktörer pratat om mer samverkan, och även om en hel del har hänt är Kollektivtrafikens hus det främsta exemplet på att högtidstalen äntligen börjar bli konkret verklighet, säger han.

Tanken med Kollektivtrafikens hus är att den ska inrymma de flesta av branschens aktörer, stora som små, och ge synergieffekter mellan aktörerna. Fler planerade och spontana möten kan på sikt resultera i bättre samarbeten – till nytta för resenärerna.

– Att dela lokaler med andra i branschen för oss närmare varandra och gör oss vassare. Tillsammans får vi ökad förståelse för våra olika förutsättningar och för hur utvecklingen ser ut, och vi kan dela vår kunskap.

– Gemensamma projekt om tekniska plattformar för branschen, i lobbysyfte, eller kring sådant som realtidsinformation till resenärer är lätta att tänka sig. Ytterst tror vi att både aktörerna och resenärerna gynnas av mer och närmare samverkan, säger Gerhard Wennerström.

Redan nu står det dock klart att åtminstone en av branschens aktörer knappast kommer att flytta till Kollektivtrafikens hus. Det gäller dessutom den branschorganisation som svarar för mer än hälften av landets kollektivtrafik, bussbranschen. I samband med fusionen mellan Bussbranschens Riksförbund och Bussarbetsgivarna tyder nämligen det mest på en lokalisering till Näringslivets Hus på Östermalm i Stockholm.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)