Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trådbussjubileum i Landskrona

Trådbussarna i Landskrona tioårsjubilerar på fredag. Foto: Ulo MAasing.

Trådbussarna i Landskrona tioårsjubilerar på fredag. Foto: Ulo MAasing.

På fredag den här veckan är det exakt tio år sedan trådbusstrafiken i Landskrona invigdes. Trafiken är Sveriges enda trådbusslinje. I samband med jubileet ska Skånetrafiken också döpa stadens femte trådbuss som levererades nyligen och som ingår i EU-projektet Slidein.

– Trådbussarna är unika i sitt slag i Sverige. De är mer miljövänliga än vanliga bussar och kostar mindre att köra. Dessutom tillhör resenärerna de mest nöjda i Skåne, säger Klas Sörensson, trafikutvecklare på Skånetrafiken.

Trådbussarna i Landskrona i siffror från Skånetrafiken:
* 1998  Landskrona ansöker om statligt bidrag för att starta en trådbusslinje med de positiva miljöeffekterna som starka argument
* 2003, 27/9   Invigning av Trådbussarna på linje 3, som förbinder centrum med tågstationen
* 46 % Trådbussarnas bränslekostnad jämfört med dieselbussdrift
* 49 % Energiförbrukningen jämfört med dieselbuss
* 16 %  Elenergi som återmatas från trådbussen till nätet

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Lysande! Jag hoppas att bussarna är tråd-diesel-hybrid, så att bussarna kan köra, även om det skulle bli problem med elförsörjningen, t.ex. om elledningar rivs ner eller blåser sönder? F.n. finns det visst en överproduktion av el i Sverige dessutom, samtidigt som det finns arbetslösa. Regeringen skulle kunna två problem på en gång, genom att stödja en utbyggnad av trådhybridbussar i våra städer. Det ger jobb. Renare stadsluft fås på köpet. Sveriges utsläpp av växthusgaser minskar också, då råoljeberoendet minskar, och om elen görs med låga utsläpp av växthusgaser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)