Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Forskning för miljoner ska ge bättre samordning

Skånetrafiken är en av parterna i VTI:s forskningsprojekt om samordning. Foto: Ulo Maasing.

Skånetrafiken är en av parterna i VTI:s forskningsprojekt om samordning. Foto: Ulo Maasing.

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, har fått drygt 4,5 miljoner kronor från Vinnova för att ta fram ny kunskap om hur man skapar bättre samordning kring den svenska kollektivtrafiken. Projektet blir en del av det nyetablerade forskningscentrumet K2 – kunskap och kompetens för attraktiv kollektivtrafik.

– Alla vet att bättre samordning inom det här området har blivit oerhört viktigt. Inte minst pekas det med tydlighet ut i den nya kollektivtrafiklagen som trädde i kraft 2012. Men, samordning visar sig ofta svårt i praktiken. Det behövs mer kunskap om hur man skapar den här goda samordningen mellan nyckelaktörerna i svensk kollektivtrafik. Det är det vi ska ta reda på, säger Karolina Isaksson, forskare på VTI.

Hon ska leda ett projekt i tre steg för att åstadkomma förändring.

Först ska man analysera och inventera hur samverkan mellan aktörerna på olika administrativa nivåer brukar gå till när man fattar beslut om och genomför lösningar för kollektivtrafik. Sedan ska man identifiera de kritiska faktorerna eller situationerna i samspelet mellan nyckelaktörerna, helt enkelt hitta de faktorer som är viktigast att förbättra. Utifrån den här kunskapen ska man sedan utveckla nya modeller och grundprinciper för samverkan.

– Utmaningen är att få till det så att samhällsplanering på olika nivåer samspelar när det gäller kollektivtrafiken. Det handlar om bebyggelseplanering, strategisk kollektivtrafikplanering och nationella infrastrukturplaner som måste gå hand i hand, säger Karolina Isaksson.

Projektet kommer att ha en tydlig storstadsprägel och genomföras i nära samarbete med de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Trafikförvaltningen i Stockholms län. Även Västtrafik och Skånetrafiken är med i projektet.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)