Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik skjuter upp och drar ner

Det blir inget beslut om nytt taxesystem i Västra Götaland innan nästa års val. Foto: Ulo Maasing.

Det blir inget beslut om nytt taxesystem i Västra Götaland innan nästa års val. Foto: Ulo Maasing.

Det blir inget beslut innan nästa års val om en stor förändring av Västtrafiks hårt kritiserade taxesystem. Det beslutade den rödgröna ledningen för Västra Götalandsregionen på tisdagen. Anledningen till att beslutet skjuts upp till tidigast nästa höst är att det råder för stora politiska åsiktsskillnader i frågan. Något brett samförstånd går inte att nå.

Tanken var annars att taxesystemet skulle förenklas, men också arbetas om så att flexibla zoner skulle införas. De innebär att man har en zontaxa, men istället för att ha fast zongränser skulle man ha zoner som styrs av var resenären stiger på och vart han eller hon sedan reser. Lösningen är hittills oprövad i Sverige.

De försök som pågår med flexibla zoner ska fullföljas, men beslut om vad som sedan ska följa kommer att fattas först efter valet.

Något som däremot genomförs är de stora indragningar i busstrafiken som Västtrafik har aviserat till tidtabellsskiftet. En del trafik läggs ner och på många busslinjer glesas trafiken ut.

Neddragningarna ska spara 84 miljoner kronor per år. Samtidigt utökas viss trafik. Nettoeffekten blir en besparing på 47 miljoner kronor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)