Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hovrätten nästa för Keolis och UL

De lägre domstolarna har gjort sitt i UL-skandalen. Sedan parterna inte kunnat förlikas väntar nu Svea Hovrätt på Upplands Lokaltrafik och Keolis. Foto: Ulo Maasing.

De lägre domstolarna har gjort sitt i UL-skandalen. Sedan parterna inte kunnat förlikas väntar nu Svea Hovrätt på Upplands Lokaltrafik och Keolis. Foto: Ulo Maasing.

Den rättsliga processen mellan Keolis och Upplands Lokaltrafik, UL, fortsätter i kölvattnet efter upphandlingsskandalen i Uppland för några år sedan. På torsdagen möttes parterna för att se om man kunde förlikas, men det mötet ledde inte framåt. Nu väntar Svea Hovrätt för parterna.

– Vi har haft ett förlikningssammanträde som egentligen inte ledde någon vart. Nu blir det huvudförhandling i stället, säger UL:s trafikdirektör Johan Wadman till Upsala Nya Tidning.

Keolis kräver UL på 164 miljoner i skadestånd efter den havererade regionbussupphandlingen 2010. I en första omgång tilldelades KR Trafik regionbusstrafiken i Uppland. Det beslutet överklagades sedan det visat sig att en hög chef på UL hade läckt sekretessbelagd information  till åtminstone en av Keolis´ konkurrenter.

Senare uppenbarades en rad märkligheter. Bland dessa fanns att det inte fanns registrerat någonstans när och av vem KR Trafiks vinnande bud skulle lämnats in. Som bevis anfördes ett parkeringskvitto! Sedermera vann Nobina trafiken sedan upphandlingen hade gjorts om.

Externa revisorer riktade också besk kritik mot UL:s ledning för bristande ordning och kontroll.

UL:s dåvarande vd Mate Burwick tvingades så småningom att lämna sitt jobb som en konsekvens av skandalen. I flera månader förnekade han att sekretessbelagd information hade läckt ut från UL. Burwick dementerade medieavslöjanden i juli 2010 med eftertryck och menade att det var ”oanständigt att ens antyda att inte allt hade gått rätt till”.

Så sent som den 6 augusti samma år tillbakavisade Burwick alla påståenden om en läcka. Den 10 augusti erkände därefter en chefstjänsteman inom UL att vederbörande hade lämnat ut hemlig information till Nobina.  Först den 16 augusti gick UL ut med information om läckan.

Burwick fortsatte dock även senare att slå ifrån sig.

I ett mail till Lars Sjövall, som arbetar med upphandlingar på Länstrafiken Mälardalen, skev Burwick den 20 augusti: ”Om du läst något av vad Ulo M skrivit så kan jag rekommendera att du struntar i hans info, har aldrig sett så mycket dumheter. Har under sommaren allvarligt kritiserat hans journalistik och pressetik, tror inte att han gillar sådant.”

”Intressant fortsättning följer genom den juridiska snårskogen – en spännande utmaning! Man kan ju inte göra mer än sitt bästa för att ”spela rollen” så bra som möjligt,” skrev Burwick som nu får följa den spännande utvecklingen från läktarplats.

Andra märkligheter i Burwicks agerande har också uppdagats. Bland annat ålades den läckande chefstjänstemannen tystnadsplikt mot att UL inte skulle resa skadeståndskrav mot vederbörande.

Share Dela

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)