Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina vann i Dalarna – Dalatrafik måste göra om upphandling

 

Förvaltningsrätten i Falun beslutade på torsdagen att Dalatrafik måste göra om den omstridda upphandlingen av all busstrafik i Dalarna. Domstolen ger därmed bussoperatören Nobina rätt sedan Nobina överklagat upphandlingen. Enligt domstolen har Dalatrafik under upphandlingstiden gjort så många och stora ändringar i förfrågningsunderlaget att man borde ha avbrutit upphandlingen och gjort om den.

Förvaltningsrätten anser att Dalatrafik genom ändringarna har ändrat och gått ifrån obligatoriska krav på ett icke oväsentligt sätt.

Dessutom anser domstolen att ändringarna när det gäller hur incitament ska beräknas liksom när det gäller garantitimmar dels har genomförts när tiden för budgivare att ställa frågor nästan hade gått ut, dels att ändringarna var betydande i förhållande till förfrågningsunderlaget.

”Vid en sammantagen bedömning av de ändringar som gjorts under anbudstiden finner förvaltningsrätten  att de är väsentliga. Dalatrafik borde därför ha avbrutit upphandlingen och påbörjat en ny upphandling genom att publicera ett meddelande om den nya upphandlingen”, heter det i domen som kom på torsdagen.

Domstolen menar också att ”bristerna i upphandlingen har medfört att Nobina lidit eller kan komma att riskera att lida skada.”

”Då de konstaterade bristerna är hänförliga till upphandlingens konkurrensuppsökande skede ska den göras om”, skriver domstolen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)