Lindbergs buss i Örebro varslar 113 medarbetare om uppsägning. Varslet gäller större delen av de fast anställda i företaget, rapporterar Sveriges Televisions regionala nyhetsprogram Tvärsnytt. Anledningen till varslet är att företaget är osäkert på om man får behålla det uppdrag man har att sköta färdtjänsten åt Länstrafiken i Örebro.
Lindbergs Buss vann upphandlingen av trafiken, men resultatet har överklagats till förvaltningsrätten.
Utöver själva överklagandet har beslutet från domstolen dragit ut på tiden. För att inte riskera att stå med en stor personalstyrka som man inte har sysselsättning åt har därför Lindbergs nu gått ut med storvarslet.
Ett varsel innebär dock inte att medarbetarna kommer att sägas upp. Varslet kan också dras tillbaka av företaget om det visar sig att man får behålla uppdraget åt länstrafiken.
Länstrafikens chef Carl Henry Eriksson säger till Sveriges Radio P4 Örebro att trafiken inte kommer att stanna av.
– Det är tyvärr inte ovanligt i den här branschen att upphandlingar blir överklagade och att domstolsprocessen drar ut på tiden. Om domen dröjer så blir det en direktupphandling, och normalt blir det så att man förlänger avtalet med den befintliga entreprenören. Men det är olyckligt att personalen blir störd av ett varsel, säger han.
Jonas Karlsson (S), ordförande för Länstrafiken i Örebro län säger till SR Örebro att han anser att lagen om offentlig upphandling håller på att spåra ut helt och hållet.
– Vi har tilldelat Lindbergs buss möjligheten att köra färdtjänst även den kommande perioden, men det har överklagats av ett företag i Västra Götaland. Vi får inget besked från domstolen. De säger att de har allt underlag för att fatta beslut, men att de på grund av resursbrist inte klarar att göra det.
– Sverige har lyckats göra Lagen om offentlig upphandling ännu mer komplicerad än de grundlagande EU-lagstiftningarna som styr det här.
Lämna ett svar