Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Irizar lanserar eldrivna stadsbussar

Elektrifieringen brer ut sig. Spanska Irizar lanserar nu sin första eldrivna stadsbuss. Bild: Irizar.

Elektrifieringen brer ut sig. Spanska Irizar lanserar nu sin första eldrivna stadsbuss. Bild: Irizar.

Den spanska busstillverkaren Irizar, som i Sverige är mest känd för sina turistbussar och sitt samarbete med Scania, lanserar nu sin första helt elektriska stadsbuss. Det sker inom ramen för det stora europeiska elbussprojektet ZeEUS som vi nyligen som enda svenska branschmedia har rapporterat om. Projektet lanserades den 23 januari vid ett stort, internationellt evenemang i Bryssel. Syftet är att på bred front bana väg för en elektrifiering av busstrafiken i Europas städer.

Irizar deltar med två bussar som ska gå i trafik i Barcelona. Bussarna får en räckvidd på 200 – 250 kilometer med fullt laddade batterier.

De kommer också att vara utrustade med annan ny teknik än själva eldriften. Bland annat ska de genom ”förklimatisering” hålla en optimal temperatur när de rullar ut från depån på morgonen. Syftet är att minska elförbrukningen från batterierna och istället dra mesta möjliga nytta av energin från elnätet när bussen är kopplad till detta.

Eco-Assist är ett system som i realtid ska hjälpa föraren att minska energiförbrukningen och ge bussen mesta möjliga räckvidd. Det sker genom att föraren hela tiden informeras om energiförbrukning, linjen och sin körning.

Mer om ZeEUS kan du läsa i vårt reportage från lanseringen tidigare i år.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)