Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skåne söker kommersiellt samarbete

Flygbussar på Sturup. Skånetrafiken vill ha mer kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Där är Flygbussarna med i infosystemet, medan SL och Västtrafik har kastat ut dem. Foto: Ulo Maasing.

Flygbussar på Sturup. Skånetrafiken vill ha mer kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Där är Flygbussarna med i infosystemet, medan SL och Västtrafik har kastat ut dem. Foto: Ulo Maasing.

Skåne vill bjuda in trafikföretag att driva kommersiell regional kollektivtrafik i Skåne och då också få tillgång till kollektivtrafikens infrastruktur i form av hållplatser, terminaler och informationssystem. Som första regionala kollektivtrafikmyndighet lanserar nu Region Skåne och Skånetrafiken ett samlat erbjudande till trafikföretag som vill arbeta på kommersiell grund med kollektivtrafik i Skåne. Målet, säger man på Skånetrafiken, är att ta ett nytt steg och därmed komma vidare till konkret handling för att tillsammans nå målet om ett ökat resande och mer nöjda kunder.

– Det ska vara lätt att resa kollektivt i Skåne och därför måste vi samarbeta med alla de företag som bidrar till ett enklare resande, förklarar Henrik Dagnäs, trafikdirektör på Skånetrafiken.

– Både den offentliga kollektivtrafiken och den kommersiella trafiken har ju alla ett gemensamt mål: ökat resande i kollektivtrafiken.

Utgångspunkten i Skånetrafikens erbjudande är att göra det enklare för resenärerna att utnyttja ett samlat trafikutbud på regional nivå och bygger bland annat på konkurrensneutralitet. Skånetrafiken erbjuder sig att i praktisk handledning hjälpa trafikföretag fram till smarta lösningar för att resa.

Basnivån i erbjudandet från Skånetrafiken handlar om hur man löser angöring till befintliga hållplatser och terminaler men också hur trafikföretagen får tillgång till olika informationsbärare på respektive plats.

I nästa steg öppnar Skånetrafiken upp för visning av information i Reseplaneraren och andra digitala kanaler för tidtabellsinformation etc. De kan också vara aktuellt att samarbeta kring biljett- och betalningslösningar, allt för att underlätta ett regionalt resande.

Skånetrafiken säger sig inte vara främmande för ytterligare samarbetsmöjligheter kring en gemensam kollektivtrafik med intresserade trafikföretag.

– Vi tror att framtiden kan innehålla en rad olika lösningar och vi vill se möjligheterna. Vi bjuder in intresserade trafikföretag till en fortsatt dialog om ett fördjupat samarbete, säger Sven Tufvesson på Skånetrafiken. Att tänka nytt gynnar alla och i slutänden våra kunder som gärna även framöver åker kollektivt.

– Vår utgångspunkt är att man som kund och resenär inte ska behöva fundera över om resan är en del av Skånetrafiken, taxi eller något annat, säger Skånetrafikens ordförande Mats Persson (FP) till Kristianstadsbladet.

Han säger sig också i förlängningen hoppas på ett gemensamt biljettsystem för all kollektivtrafik.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)