Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik överklagar Boråsdom

Attila Ungvari, busstrafikchef vid Västtrafik: Avtalsmodellen är en hjärtefråga för oss. Foto: Västtrafik.

Attila Ungvari, busstrafikchef vid Västtrafik: Avtalsmodellen är en hjärtefråga för oss. Foto: Västtrafik.

Västtrafik beslutade på måndagsförmiddagen att man ska överklaga domen från förvaltningsrätten om upphandlingen av stadstrafiken i Borås. Förvaltningsrätten underkände Västtrafiks upphandling från i somras. Den innebar att Nobina ska ta över lokaltrafiken i Borås från kommunala Borås Lokaltrafik. ”Frågan är principiellt viktig för oss. Vi har tillämpat den här upphandlingsmodellen i flera år och vill att kvalitetsfrågorna ska ha genomslag i upphandlingarna”, säger Västtrafiks busstrafikchef Attila Ungvari till bussmagasinet.se.

I den aktuella upphandlingen låg Borås Lokaltrafiks anbud något lägre i pris än Nobinas, men det senare företaget valdes av Västtrafik.

– Det var kvalitetsfrågorna som avgjorde, förklarar Attila Ungvari.

– Vi har tillämpat den här modellen i flera år i ett antal upphandlingar och ingen har tidigare överklagat modellen. Vi har tagit fram den i samarbete med många företrädare för bussbranschen. Vare sig de eller vi har velat att lägsta pris ska vara avgörande, utan att kvalitetsfrågorna också får en tyngd i upphandlingarna. Det handlar inte bara om kvalitet i startskedet utan också hur man kan utveckla kvaliteten under avtalsperioden.

– För oss är den här modellen en hjärtefråga. Det handlar inte om det ena eller andra bussföretaget.

Ursprungligen skulle trafikstarten i Borås ha ägt rum i augusti. Det hinns inte med nu. Istället har Västtrafik beslutat att förlänga det nuvarande avtalet med Borås Lokaltrafik tills vidare. Hur länge avtalet förlängs är ännu inte helt spikat.

– Det beror på när Kammarrätten kommer med sin dom och vad den innehåller. Går den vår väg så får Nobina ta över så snart det går rent praktiskt, förlorar vi måste vi göra en ny upphandling, säger Attila Ungvari som också vill framhålla att man har haft ett bra samarbete med såväl BL som Nobina under den tid rättsmaskineriet har arbetat.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)