Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svensk kollektivtrafik: ”Regeringen diskriminerar HVO”

Stefan Sedin, vd för Svensk Kollektivtrafik.

Stefan Sedin, vd för Svensk Kollektivtrafik.

Svensk Kollektivtrafik har vänt sig till EU-kommissionen och överklagat vad man hävdar är en diskriminering från den svenska regeringen av HVO, dvs hydrerad vegetabilisk, i kvotpliktslagen. En sådan ensidig diskriminering av en typ av drivmedel bryter mot EU:s regler om den inre marknaden, hävdar Svensk Kollektivtrafik.

Bakgrunden är att regeringen anser att hydrerad vegetabilisk olja (HVO) utan inblandning av fossil diesel i dagsläget inte i någon större utsträckning förekommer på marknaden. Regeringen föreslår därför att högre inblandningar än 15 % inte ska befrias från skatt.

– Det här är en mycket viktig fråga för att kunna nå de miljömål som branschen formulerat, säger Stefan Sedin, vd för Svensk Kollektivtrafik.

Svensk Kollektivtrafik, Svenska Taxiförbundet, Sveriges Kommuner och Landsting och Svenska Bussbranschens Riksförbund har tidigare kraftfullt motsatt sig regeringens förslag eftersom man bedömer att HVO har en mycket stor potential att bidra till en minskning av användningen av fossila bränslen i kollektivtrafiken.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)