Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Köpt biljett börjar gälla i princip genast efter köp

 

SL-biljetter som köps på nätet ska "i princip" börja gälla direkt på bussarna. Foto: Ulo Maasing.

SL-biljetter som köps på nätet ska ”i princip” börja gälla direkt på bussarna. Foto: Ulo Maasing.

En av de märkligare förenklingar av biljettsystem som inrapporterats på länge är det beslut som trafiknämnden i Stockholms läns landsting fattade på tisdagen. En e-handlad SL-biljett ska i fortsättningen börja gälla i busstrafiken direkt efter köpet. I princip. Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm menar att ”det kommer att ge stora fördelar för resenärerna”. Hittills har resenärerna nämligen ofta tvingats vänta i tre dagar efter köpet för att biljetten ska börja gälla.

Bakgrunden är att den teknik som SL hittills under en rad år har använt sig av helt enkelt inte har fungerat som den ska.

Samtliga bussar (och en del spårfordon) i SL-trafiken är, liksom bussar runt om i landet, utrustade med ett datasystem (BussPC) som hanterar den information som genereras i bussen eller som skickas till eller från bussen.

Systemet har inte fungerat helt som det var tänkt och nu har SL insett att  det är läge för att uppgradera det eller ”göra någon annan form av förändring”, som det heter i ett stolt pressmeddelande från Wennerholm.

Där konstateras att problemen i några fall är relaterade direkt till själva BussPC-systemet och i andra fall är det andra system (t ex SL Access, dvs SL:s smartkortsystem) som efterfrågar tjänster som fordrar en utveckling av BussPC.

– Beslutet leder till förbättringar för samtliga resenärer och kommer möjliggöra för många sällanresenärer att direkt använda sin e-handlade biljett istället för att behöva vänta 3 dagar som ofta är fallet idag, säger Christer G Wennerholm.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)