Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skåne utreder elbussar: ”El bättre än biogas för miljön”

Gasdrivna stadsbussar i Hässleholm. Nu ska Skånetrafiken utreda möjligheterna till eldrivna bussar i en mindre stad i Skåne. Foto: Ulo Maasing.

Gasdrivna stadsbussar i Hässleholm. Nu ska Skånetrafiken utreda möjligheterna till eldrivna bussar i en mindre stad i Skåne. Foto: Ulo Maasing.

Skånetrafiken ska utreda förutsättningarna för att införa elbussdrift i Skåne. Man ska också komma med förslag till var och hur elbussar ska sättas i trafik. Det har kollektivtrafiknämnden i Region Skåne beslutat. ”Eldrivna bussar ger bättre miljöfördelar än dagens gasdrivna fordon”, heter det i beslutet.

Politikerna i kollektivtrafiknämnden menar att frågan om eldrivna bussar som ett alternativ till dagens gasbussar behöver utredas för att Region Skåne ska nå sitt mål om fossilfri kollektivtrafik år 2020.

– Utvecklingen inom eldrift går snabbt framåt. Fordonstillverkarna kan idag erbjuda nya lösningar. Eldrivna bussar ger bättre miljöfördelar än gasdrivna och är därför ett intressant alternativ, heter det i kollektivtrafiknämndens beslut.

Utredningen ska vara klar i oktober och visa på vilka förutsättningar och möjligheter det finns för att införa elbussar i Skåne. Inriktningen ska vara att införa elbussdrift i en mindre stad. Skånetrafiken ska i utredningen visa vilka affärsförutsättningar som finns, likaså vilken infrastruktur som behövs.

Dessutom ska utredningen föreslå en lämplig stad och en tidplan för när elbussar kan införas, likaså de ekonomiska förutsättningarna.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)