Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånska biogasbussar kör med fossilt i tankarna

"Biogas för ett klimatsmart Skåne", står det på gastanken på de gula regionbussarna i Skåne. Men i verkligheten är det mer sannolikt att tanken innehåller fossil naturgas. Foto: Ulo Maasing.

”Biogas för ett klimatsmart Skåne”, står det på gastanken på de gula regionbussarna i Skåne. Men i verkligheten är det mer sannolikt att tanken innehåller fossil naturgas. Foto: Ulo Maasing.

Det är mer fossil naturgas än biogas i tankarna på Skånetrafikens biogasbussar. I genomsnitt var det i fjol bara 45 procent biogas i tankarna på de skånska gasbussarna. Resten var fossil naturgas. Ändå marknadsförs trafiken gentemot allmänheten som att man åker med biogasbussar, skriver Sydsvenskan som idag avslöjar att bussar som uppges vara biogasbussar regelmässigt tankas med fossil gas.

Enligt tidningen har den redovisade mängden  biogas som Skånetrafikens bussar kör på minskat dramatiskt. År 2012 var det 63 procent av den totala mängden gas som utgjordes av biogas, i fjol bara 45 procent.

Nergången uppges bero på ett nytt sätt att räkna.

–  Istället för att utgå ifrån en schablon har vi räknat på den faktiska förbrukningen av biogas, säger Henrik Dagnäs, trafikdirektör på Skånetrafiken, till Sydsvenskan.

Annorlunda uttryckt kan man säga att verkligheten får gälla i stället för kartan.

Det är endast i Hässleholm, Kristianstad och Eslöv som bussarna körs på ren biogas. De gula regionbussarna körs däremot nästan helt på fossil gas trots att texten ”Biogas för ett klimatsmart Skåne” står målad på bussarna med stora bokstäver.

– Vi får fundera på om marknadsföringen är falsk eller inte, säger Henrik Dagnäs till Sydsvenskan.

Region Skånes mål om att regionens verksamheter år 2020 ska vara helt fossilfri verkar nu allt mer svårt att nå. Enligt regionens egen miljöredovisning har regionens egna utsläpp av koldioxid ökat med tio procent från 2012 till 2013.

–  Grundproblemet är att biogasproduktionen inte är tillräcklig, säger Dagnäs till Sydsvenskan.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)