Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sveriges Bussföretag applåderar Sörmland

Mikael Persson, Sveriges Bussföretag: Kollektivtrafikmyndigheten i Sörmland är ett föredöme. Foto: Ulo Maasing.

Mikael Persson, Sveriges Bussföretag: Kollektivtrafikmyndigheten i Sörmland är ett föredöme. Foto: Ulo Maasing.

Den svenska bussnäringens organisation Sveriges Bussföretag applåderar nu beslutet att avstå från att lägga trafikplikt på Trosabussen, dvs busslinjen mellan Trosa och Liljeholmen. Istället kommer linjen, som vi tidigare rapporterat, att drivas kommersiellt av Åkerbergs Trafik. ”Sörmland är ett föredöme när det gäller att ge den kommersiella kollektivtrafiken möjligheter och tillgänglighet”, säger Mikael Persson, på Sveriges Bussföretag.

Sveriges Bussföretag karakteriserar beslutet från kollektivtrafikmyndigheten i Sörmland som ”unikt och banbrytande”.

– Sörmland är ett föredöme på alla sätt när det gäller hanteringen av Trosabussens linje. De agerar helt i enlighet med den nya kollektivtrafiklagens intentioner när det gäller att ge den kommersiella kollektivtrafiken möjligheter och tillgänglighet till offentlig infrastruktur i form av hållplatser, informations- och biljettsystem. säger Mikael Persson, ansvarig för kommersiell linjetrafik på Sveriges Bussföretag.

Åkerbergs Trafik har kört Trosabussen sedan starten 2010 på ett så kallat tjänstekoncessionsavtal som innebär både stor frihet och stor risk för företaget. Ersättningen från myndigheten har succesivt trappats ner och från nästa år hade ersättningen varit nere på noll.

– Vi på Sveriges Bussföretag tycker att detta är en utmärkt modell för att komma igång och öka den kommersiella delen av kollektivtrafiken. Det här gynnar och skapar förtroende mellan resenärer, samhälle och de aktörer som vill köra kommersiell kollektivtrafik, säger Mikael Persson.

– Det initiala stödet möjliggör för företaget att komma igång med sin linje och bygga upp den marknad som behövs successivt för att sedan stå på egna ben utan stöd från samhället och med bättre alternativ för resenärerna. När detta sker på ett sätt som med Trosabussen, där många av de nya resenärerna väljer att ställa sin bil och istället åka kollektivt, så är även miljön en av de stora vinnarna.

– Förutom att Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet är ett föredöme när det gäller att inte lägga trafikplikt på den nu upparbetade linjen så är de ett ännu större föredöme när det gäller information- och biljettsamarbete. När resenärer söker alternativ för sina resor i Sörmland är det en självklarhet att även kommersiella alternativ som Trosabussen finns med i länstrafiken i Sörmlands reseplanerare och det finns redan idag ett fungerande biljettsamarbete när resenärerna byter mellan Trosabussen och länstrafikens bussar i Trosa, heter det från Sveriges Bussföretag.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)