Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Branschen byter fördubbling mot förbättring

Stefan Sedin, ny ordförande för Partnersamverkan som byter ut fördubblingen mot förbättring i sitt namn. Foto: Svensk Kollektivtrafik.

Stefan Sedin, ny ordförande för Partnersamverkan som byter ut fördubblingen mot förbättring i sitt namn. Foto: Svensk Kollektivtrafik.

Efter drygt sex år byter den samlade kollektivtrafikbranschen i landet fördubbling mot förbättring. Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik blir Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik. ”Men det innebär inte att ambitionerna att fördubbla kollektivresandet till år 2020 överges, ” säger Stefan Sedin, vd för Svensk Kollektivtrafik och ny ordförande för Partnersamverkan.

Beslutet om ett namnbyte fattades av Partnersamverkans styrgrupp nyligen.

– Ett av syftena med namnändringen är att vi vill fokusera mer på vad vi gör än på själva målet. Men målet kvarstår i högsta grad, säger Stefan Sedin till bussmagasinet.se.

– Alla regionala kollektivtrafikmyndigheter står inte heller bakom fördubblingsmålet och vi vill inte utestänga dem från att medverka i Partnersamverkan. Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik är en viktig samverkansarena för aktörerna inom kollektivtrafiksverige. Det är en mötesplats där partsintressen diskuterar gemensamma frågeställningar och problem underlättar hantering av både dagsaktuella frågor och framtida utmaningar.

Arbetat inom Partnersamverkan ska under det här året breddas och fokuseras på fyra områden, uppger han. Det är avtalsprocessen, samhällsplanering, finansiering och infrastruktur.

Att Stefan Sedin nu tar över ordförandeposten i Partnersamverkan från branschchefen i Sveriges Bussföretg, Anna Grönlund, beror på att ordförandeposten roterar mellan de olika parter som ingår i Partnersamverkan.

Nästa stora aktivitet är seminarium i Almedalen på temat samhällsplanering för bättre kollektivtrafik och under hösten planeras en regional seminarieserie för att belysa och presentera de kravbilagor som ingår i Avtalsprocessen.

Bakom Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik står Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag, Svensk Taxiförbundet, Branschföreningen Tågoperatörerna, Sveriges Kommuner och Landsting samt Trafikverket och Jernhusen.

Vad betyder det då att fördubblingen nu ersätts av förbättring i Partnersamverkans namn när det gäller det så kallade fördubblingsbolaget X2AB.

– Det tänker jag inte kommentera, skrattar Stefan Sedin och pekar på att det aktuella bolaget och Partnersamverkan inte är kopplade till varandra.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)