Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tillgänglighetsproblem lösta i ett nafs

En snabb ombyggnad gör att rullstolsburna resenärer med stadsbussarna i Härnösand även kan stiga på och av genom framdörren. Foto: Byberg&Nordin.

En snabb ombyggnad gör att rullstolsburna resenärer med stadsbussarna i Härnösand även kan stiga på och av genom framdörren. Foto: Byberg&Nordin.

Nu kan rullstolsburna och rollatorutrustade resenärer stiga på stadsbussarna i Härnösand även genom framdörren. På bara några dagar har bussföretaget Byberg&Nordin och busstillverkaren VDL ändrat de sju nya bussar som sattes i trafik tidigare i sommar och som då fick viss kritik för att rullstolsburna endast kunde stiga på genom mittdörren, men sedan inte kunde nå föraren för att betala.

– Vi ändrade samtliga bussar på fem dagar efter det att vi fått synpunkterna, berättar Tomas Byberg, vd för Byberg & Nordin som kör tätortstrafiken i Härnösand.

Egentligen var det inga omfattande förändringar som behövdes: längst fram byttes ett säte ut mot ett smalare. Dessutom har några nya stödstänger tagits fram och fått ersätta några tidigare som hindrade rullstolar och rollatorer från att från framdörren passera in i bussen.

– Det tog VDL två dagar att få fram de nya lösningar som behövdes och ordna så att vi fick inredningsdetaljerna. Så nu kan rullstolsburna stiga på stadsbussarna genom valfri dörr och inte bara genom mittdörren som ju annars är den vanliga lösningen på stadsbussar, säger Tomas Byberg till bussmagasinet.se.

Frågan om bristande tillgänglighet på landsbygdsbussarna menar Byberg är orättvis.

När kollektivtrafikmyndigheten upphandlade trafiken beslutade man sig för att inte kräva låggolvs- eller lågentrébussar utan att i stället satsa på högre golv och förbättrad komfort. Rörelsehindrade erbjuds istället färdtjänst. Förutom bättre komfort för det stora flertalet resenärer var ett argument för de nya bussarna att rörelsehindrade personer i praktiken ändå inte skulle kunna utnyttja landsbygdsbussarna: varken hållplatser eller vägen till hållplatserna är nämligen tillgängliga.

– Vi har fått massor av positiva reaktioner på de nya bussarna från våra resenärer, säger Tomas Byberg.

Taggat som: , , , , ,

1 kommentar »

  1. Rätt bra beslut från Länstrafiken när det gäller komforten för en majoritet av resenärerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)