Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya turer i Boråsupphandling – högsta förvaltningsdomstolen nästa?

Boras-300x195

Turerna kring upphandlingen av stadsbusstrafiken i Borås fortsätter. Foto: Borås Lokaltrafik.

Turerna kring Västtrafiks upphandling av stadsbusstrafiken i Borås fortsätter och är nu inne på sin femtonde månad. Nu vill kommunala Borås Lokaltrafik att högsta förvaltningsdomstolen tar upp fallet. ”Det handlar om Borås lokaltrafiks överlevnad”, säger bolagets vd Lars Holmqvist till Borås Tidning.

Redan 2009 förlorade Borås Lokaltrafik 40 procent av sin trafik när förortstrafiken tilldelades Veolia. Sedan följde i fjol upphandlingen av stadstrafiken.

Upphandlingen vanns ursprungligen av Nobina, men resultatet överklagades till förvaltningsdomstolen av Borås Lokaltrafik (BL) som körde trafiken.

Förvaltningsdomstolen gav BL rätt, men Västtrafik överklagade i sin tur till kammarrätten som dömde till Västtrafiks och i det här fallet också Nobinas fördel.

Sedan gick hela ärendet tillbaka till förvaltningsdomstolen för ny prövning. Och nu är det dags för nästa tur eftersom BL vill att högsta förvaltningsdomstolen ska pröva kammarrättens ställningstagande.

Att högsta förvaltningsdomstolen kommer att ta upp fallet är dock inte självklart. För detta krävs prövningstillstånd, och det bygger på att domstolen anser att en prövning med följande dom kommer att ha en prejudicerande verkan.

Om BL inte får prövningstillstånd går hela ärendet tillbaka till förvaltningsdomstolen som då ska göra en ny prövning av ärendet eftersom kammarrätten inte ansåg att förvaltningsdomstolen hade tagit hänsyn till alla skäl man borde när man avkunnade sin första dom.

Under tiden som processen pågår fortsätter BL att köra stadstrafiken i Borås.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)