Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen om budgeten: Skattehöjningar slår mot busstrafiken

Anna Grönlund, branschchef, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Anna Grönlund, branschchef, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Regeringens budgetförslag, som  las fram på torsdagen, innebär ett antal skattehöjningar som drabbar busstrafiken, konstaterar Sveriges Bussföretag i en kommentar till budgeten. Bussföretagens branschchef Anna Grönlund hoppas samtidigt att de 500 miljoner som anslås till medfinansiering av investeringar i kollektivtrafik i städerna öppnar för möjligheter till BRT-lösningar.

– Det är viktigt att busstrafiken, som står för den största andelen i den lokala och regionala kollektivtrafiken, inte beläggs med vägslitageavgifter om vi ska lyckas öka andelen resenärer, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd i Sveriges Bussföretag i en kommentar till budgeten.

Budgetpropositionen innehåller också 500 miljoner kronor för statlig medfinansiering till lokala och regionala investeringar i kollektivtrafik i tätorter.

– Här hoppas jag att många av de kommuner och län som nu diskuterar införandet av superbussar eller BRT ges möjlighet att fullfölja sina tankar om att bygga kostnadseffektiv och kapacitetsstark kollektivtrafik i urbana miljöer, säger Anna Grönlund.

Sveriges Bussföretag konstaterar att dieselskatten höjs med 20 öre (varav 7,4 öre energiskatt och 13 öre koldioxidskatt). Denna skattehöjning innebär en ökad kostnad för busstrafiken med cirka 40 miljoner kronor per år. De närmaste åren kommer sannolikt dieselskatten att höjas successivt med ytterligare 1:50 kronor per liter. Dessutom sker årliga indexuppräkningar av dieselskatten, nästa år med 4,2 procent.

När det den gäller omdiskuterade frågan om beskattning av Fame (rapsolja) föreslår regeringen att befrielsen från energiskatt för Fame som låginblandas i dieselbränsle minskas från 84 procent till 8 procent av den energiskatt som gäller för dieselbränsle och befrielsen från energiskatt för höginblandad och ren Fame minskas från 100 till 44 procent.

Lite ironiskt skriver Sveriges Bussföretag i sin kommentar om budgetförslaget:

– Enligt regeringens ”konsekvensanalys” och räkneexempel leder förslaget till ”något högre priser” för busstrafiken. För en resa med en buss till Arlanda, som körs med 100 procent Fame, ökar kostnaden med 18 kronor, vilket kan leda till en prisökning med knappt en krona per enkelbiljett för resenärerna hävdar regeringen.

– Förslaget bedöms inte heller av regeringen ”försämra biodrivmedlens konkurrensvillkor i en sådan utsträckning att målet om att minska klimatgaserna med 40 procent påverkas”. Vidare kommer den slopade begränsningen av skattebefrielsen för HVO öka användningen av HVO och andelen förnybart i transportsektorn.

Regeringen slår fast att bussar, tyngre än 14 ton, inte kommer att beröras av framtida infrastrukturavgifter, det vill säga bro och vägavgifter.

Vidare kommer en utredning att tillsättas om införande av vägslitageavgift för lastbilar. Regeringens ambition är att införa en sådan avgift under mandatperioden, konstaterar Sveriges Bussföretag.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)