Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dalatrafik avbryter upphandling – inför krav på personalövertagande

Dalatrafiklogga1Arbetsutskottet i Region Dalarna har beslutat att avbryta den pågående upphandlingen av busstrafik. Anledningen är att man vill ändra förfrågningsunderlaget och införa krav på anställningstrygghet för den personal som idag arbetar i kollektivtrafiken om det skulle bli ett skifte av entreprenör.

Idag körs busstrafiken i Dalarna av Sambus och Keolis på ett tvåårigt avtal som löper ut vid halvårsskiftet 2016.

I mitten av september beslutade Region Dalarnas arbetsutskott om upphandlingsunderlaget för den trafik som ska upphandlas för tiden efter halvårsskiftet 2016, men man har nu stoppat upphandlingen för att ta fram ett nytt underlag.

Tidigare har facken Kommunal och Transport krävt anställningstrygghet för bland annat bussförarna om det skulle bli ett skifte av entreprenör, och nu slår Region Dalarnas arbetsutskott och Dalatrafik in på samma linje.

– Vi avbryter för vi har hittat en EU-förordning som gör det möjligt att införa krav på anställningstrygghet i upphandlingsunderlaget med individlistor, säger Lena Reyier (C), förste vice ordförande i Region Dalarna till Dalarnas Tidningar.

– Det behövs helt enkelt ett omtag så att de som nu kör åt bolagen kan listas och få anställningstryggheten inskriven om den kommande trafikupphandlingen skulle resultera i att det blir byte av trafikoperatörer.

Taggat som: , , , , ,

2 kommentarer »

  1. Äntligen kanske man som bussförare kan få någon typ av trygghet vid byte av entrepenör.

  2. Äntligen kanske man som bussförare kan få någon typ av trygghet vid byte av entreprenör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)