Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny mobiltjänst av hackare ger funktionsnedsatta ökad rörlighet

Det vinnande laget bakom ResLedaren vid Travelhack i Stockholm, våren 2013. Foto: Samtrafiken.

Det vinnande laget bakom ResLedaren vid Travelhack i Stockholm, våren 2013. Foto: Samtrafiken.

I dagarna lanseras en ny mobiltjänst som gör det enklare för människor med autism, ADHD eller andra så kallade kognitiva funktionsnedsättningar att resa med kollektivtrafiken i Storstockholm. Grunden till den nya tjänsten, ResLedaren, las av hackare som deltog i Travelhack våren 2013.

– ResLedaren hjälper användaren att planera och tryggt kunna genomföra resor med kollektivtrafiken. Tjänsten är till för alla, men speciellt utvecklad för personer med kognitiv funktionsnedsättning, som ofta har svårigheter med tidsuppfattning, korttidsminne, orienteringsförmåga, problemlösning och flexibilitet.

– ResLedaren kompenserar för de nedsatta funktionsförmågorna och leder personen tryggt från start till mål. Att kunna ta sig mellan platser är en viktig förutsättning för att vara delaktig i samhället och vi är otroligt stolta över att bidra till att fler kan känna sig trygga när de reser, säger Magnus Gudéhn på HiQ, det företag som har haft helhetsansvaret för den tekniska utvecklingen i projektet.

ResLedaren påminner användaren om vad som är bra att ha med sig, till exempel mobil och färdbevis.  Under resans gång meddelar tjänsten när det är dags att trycka på stopp och kliva av eller byta buss/tunnelbana, och guidar sedan användaren hela vägen till slutmålet.

– I början av året lanserades Facebook för dövblinda, som HiQ utvecklade för Post- och Telestyrelsen. Där, liksom här, handlar det om att förenkla och tillgängliggöra samhället för alla, oavsett
funktionsnedsättning eller andra specialbehov, säger Lars Stugemo, VD och koncernchef för HiQ.

I senare versioner av ResLedaren kommer man även att kunna skicka resor till varandra och följa hur det går, till exempel kan föräldrar skicka resor till sina barn. ResLedaren  finns tillgänglig för Android  och lanseras inom kort även för iPhone.

Resledaren har utvecklats med avstamp i innovationstävlingen Travelhack, där HiQs Joel Holmberg var med i det vinnande laget.

Projektet har drivits i samverkan mellan Autismpedagogik, Samtrafiken, SL och Viktoria Swedish ICT. Vinnova har stått för  finansiering och HiQ för den tekniska utvecklingen.

I samband med Travelhack gjorde bussradion en intervju med företrädare för det vinnande laget bakom ResLedaren. Den kan Du höra här.

HiQ har även gjort en video som presenterar ResLedaren:

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)