Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elektrisk dubbeldäckare i London nästa år

Virtual Electric, "nästan elektrisk". Brittiska ADL lanserar nu sin motsvarighet till Volvo 7900 Electric Hybrid. Foto: Ulo Maasing.

Virtual Electric, ”nästan elektrisk”. Brittiska ADL lanserar nu sin motsvarighet till Volvo 7900 Electric Hybrid. Foto: Ulo Maasing.

Nästa år får London sin första elektriska dubbeldäckare. På EuroBus Expo i Birmingham, som öppnade på tisdagen, visar den brittiska busstillverkaren ADL (Alexander Dennis) en hybridbuss som i likhet med Volvos omtalade 7900 Electric Hybrid kan köras på el större delen av linjesträckningen.

På mässan visar ADL sin Enviro 350VE där förkortningen VE står för Virtual Electric (”nästan elektrisk). Det är en enplansbuss för stadstrafik som snart kommer att följas av en dubbeldäckare, Enviro 400VE. Den senare har utvecklats av Alexander Dennis i samarbete med Transport for London och börjar trafikera den brittiska huvudstaden under 2015.

På samma sätt som Volvos 7900 Electric Hybrid i vinter ska sättas i trafik på en dedikerad linje, SL:s linje 73, ska ADL:s Enviro 400VE trafikera Londons linje 69. Men till skillnad från Volvo satsar ADL på induktiv, alltså kontaktlös laddning vid laddstationer längs linjen.  Laddning kan också ske med hjälp av bussens dieselmotor.

Enligt tillverkaren klarar deras VE-bussar att under ett trafikdygn på 20 timmar köra elektriskt till 80 procent. Med hjälp av GPS går bussen automatiskt över till eldrift när den kör i miljömässigt känsliga områden då man vill ha tyst eller emissionsfri trafik. Det är en teknik som även Volvo Bussar nyligen har presenterat.

ADL:s första Enviro 350VE, alltså enplansversionen av den nästan elektriska bussen, sätts i trafik i Glasgow under 2015.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)