Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Keolis om UL-domen: ”Oroande och inte rimligt”

Keolis Sveriges vd Magnus Åkerhielm. Foto: Ulo Maasing.

Keolis Sveriges vd Magnus Åkerhielm. Foto: Ulo Maasing.

Vi fick rätt i sak men ändå är domen oroande. Det skadestånd som Upplands Lokaltrafik, UL, måste betala är orimligt lågt. Därmed sänder domen inte några bra signaler till branschen. Det anser Keolis Sverige i en kommentar till domen i det stora upphandlingsmålet i Uppland.

– Det är ett viktigt besked att vi fått rätt i sakfrågan. Hovrätten har i två väsentliga avseende ändrat tingsrättens dom. Dels skulle KR-trafiks anbud ha diskvalificerats från upphandlingen, dels har Keolis rätt till viss ersättning för de kostnader som vi har haft i samband med upphandlingen, säger Magnus Åkerhielm, vd Keolis Sverige.

– Det som oroar oss är att det knappt innebär några ekonomiska konsekvenser att begå medvetna och konstaterade fel. Vi operatörer lägger betydande resurser på att lämna genomarbetade och konkurrenskraftiga anbud.

– Det skadestånd vi har fått står inte i relation till nedlagda kostnader utan motsvarar bara tjugo procent av våra faktiska kostnader. Det kan inte vara rimligt och sänder inte några bra signaler till branschen, äger Keolischefen.

Som vi tidigare rapporterat bedömer hovrätten att Keolis har rätt att få en viss ersättning för de kostnader som företaget har haft i samband med upphandlingen. Totalt rör det sig om 1 miljon kronor som UL ska betala till Keolis. Keolis ska i sin tur betala UL:s rättegångskostnader på över 4 miljoner kronor.

Keolischefen Magnus Åkerhielm uppger att man ännu inte tagit ställning till om man ska begära prövningstillstånd i högsta domstolen för att få fallet prövat även där.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)