Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Keoliskrav på 164 miljoner prutades till en miljon (uppdaterad version)

Keolis´ krav på UL har prutats till en miljon från Keolis krav på 164 miljoner. Foto: Ulo Maasing.

Keolis´ krav på UL har prutats till en miljon från Keolis krav på 164 miljoner. Foto: Ulo Maasing.

Svea Hovrätt har idag meddelat dom i målet mellan Keolis Sverige och Upplands Lokaltrafik, UL i målet om den havererade regionbussupphandlingen i Uppland. Domen innebär att UL döms till ett skadestånd till Keolis på en miljon kronor. Keolis hade begärt 164 miljoner. Samtidigt har hovrätten beslutat att Keolis ska ersätta UL för rättegångskostnader på 4,3 miljoner kronor. Av det avser 2,8 miljoner UL:s rättegångskostnader i tingsrätten och 1,5 miljoner UL:s kostnader i hovrätten. I hovrätten har också ”läckan” i UL vittnat för första gången.

Enligt Keolis begick Upplands Lokaltrafik flera fel under upphandlingen, bland annat lämnades Keolis anbudspris ut till en konkurrerande anbudsgivare innan upphandlingen var avslutad.

Keolis väckte därför talan mot Upplands Lokaltrafik och begärde skadestånd på grund av felen. I första hand begärdes ersättning med cirka 164 miljoner kronor för den vinst man gått miste om på grund av felen. I andra hand begärde Keolis ersättning för sina kostnader för att delta i upphandlingen med drygt fem miljoner kronor. Upplands Lokaltrafik motsatte sig skadeståndsskyldighet.

Enligt Upplands Lokaltrafik hade visserligen hemlig information lämnats ut, men det var inte ett fel som Upplands Lokaltrafik skulle ansvara för.

Tingsrätten kom fram till att Upplands Lokaltrafik var ansvarigt för att hemlig information hade läckt ut under upphandlingen. Något skadestånd dömdes ändå inte ut, eftersom upphandlingen hade avbrutits och inte lett till något kontrakt. Enligt tingsrätten hade Keolis därför inte drabbats av någon skada som skulle ersättas av Upplands Lokaltrafik.

Hovrätten har ändrat tingsrättens dom och tilldömt Keolis en miljon kronor i skadestånd.

Även hovrätten anser att Upplands Lokaltrafik har begått fel under upphandlingen. Enligt hovrätten ger upphandlingsfelen ändå inte Keolis rätt till ersättning för utebliven vinst. Detta beror på att tilldelningsbeslutet i upphandlingen inte ledde fram till att något kontrakt tecknades. Tingsrättens slutsats i den delen ändras alltså inte.

Däremot anser hovrätten att Keolis har rätt till ersättning för sina kostnader för att delta i upphandlingen och för överprövningskostnader i förvaltningsdomstol. Enligt hovrätten bör inte den som begår allvarliga fel under en upphandling helt kunna undgå skadeståndsskyldighet genom att avbryta upphandlingen. Keolis kostnader ska ersättas med de belopp som godtagits av Upplands Lokaltrafik, sammanlagt en miljon kronor.

I hovrätten har för första gången den chefstjänsteman som läckte hemlig information vittnat.  Hon uppger i sitt vittnesmål att endast Nobina har fått hemlig information i samband med upphandlingen, däremot inte KR Trafik. Ansvaret för sekretessbrottet  anser hovrätten ligger hos UL.

Tjänstemannen uppger i sitt vittnesmål inför hovrätten också att ingen annan på UL har känt till att hon lämnade ut hemliga uppgifter.

 

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)