Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Långt kvar till målet för branschen

Västra Götaland har haft en stark ökning av kollektivresandet. Foto: Ulo Maasing.

Västra Götaland har haft en stark ökning av kollektivresandet. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafikbranschens mål om en fördubbling till 2020 liknar allt mer en fjärran hägring. Det visar siffror från Trafikanalys som presenteras av etanolföretaget SEKAB. Av de siffror som SEKAB sammanställt framgår att kollektivresandet i Dalarna har rasat rejält under perioden 2006 – 2013, medan Halland och Västra Götaland visar en påtagligt positiv utveckling.

– Riksdagens mål är att fordonsflottan ska vara fossiloberoende till 2030 och kollektivtrafikbranschen har slagit fast ett eget mål att fördubbla antalet resor med kollektivtrafik från 2006 till 2020. Men om dessa mål ska kunna nås krävs det kraftfulla satsningar på kollektivtrafik i kombination med förnybara drivmedel, säger Lena Nordgren, biodrivmedelsexpert på SEKAB.

SEKAB har undersökt målet om en fördubbling av kollektivtrafiken till 2020. I hela landet har antalet resor med kollektivtrafik ökat med 20 procent från 2006 fram till 2013. I Halland har antalet resor ökat mest med 42 procent. I Dalarna har antalet resor med kollektivtrafik minskat med 22 procent.

När det gäller hur stor del av busstrafiken som körs på förnybara drivmedel toppar Stockholm med 80,5 procent. Västernorrland och Gotland ligger sist i en jämförelse mellan länen med 5,8 procent förnybara drivmedel. Genomsnittet för hela Sverige är 49 procent, enligt statistik från lokaltrafikbolagens miljö- och fordonsdatabas.

Inför riksdagsvalet genomförde SEKAB en enkät till alla toppkandidaterna. Bland de kandidater som tog plats i riksdagen och deltog i enkäten ansåg hela 93 procent att det krävs satsningar som möjliggör en fördubbling av kollektivtrafiken till 2020.

Den här tabellen, sammanställd av SEKAB, visar utvecklingen av kollektivresandet län för län under åren 2006 – 2013:

Uppgifterna i tabellen om antalet resor med kollektivtrafik kommer från Trafikanalys och uppgifterna om andelen förnybara drivmedel kommer från lokaltrafikbolagens miljö- och fordonsdatabas FRIDA.  För sammanställningen svarar SEKAB.

Uppgifterna i tabellen om antalet resor med kollektivtrafik kommer från Trafikanalys och uppgifterna om andelen förnybara drivmedel kommer från lokaltrafikbolagens miljö- och fordonsdatabas FRIDA. För sammanställningen svarar SEKAB.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)