Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skottar satsar på Volvos elhybrid

Skottlands huvudstad Edinburgh ska sätta in 24 Volvo 7900 Electric Hybrid i trafik. Avtalet skrevs nyligen på Euro Bus Expo.

Skottlands huvudstad Edinburgh ska sätta in 24 Volvo 7900 Electric Hybrid i trafik. Avtalet skrevs nyligen på Euro Bus Expo i Birmingham. Foto: Ulo Maasing.

Lothian Buses, det kommunägda bussföretag som kör huvuddelen av stadsbusstrafiken i Skottlands huvudstad Edinburgh, gör en rejäl satsning på Volvos nya elhybridbuss, Volvo 7900 Electric Hybrid. Lothian blir därmed först i Storbritannien med bussen som premiärvisades på IAA-mässan i Hannover tidigare i höst och som hade nordisk premiär på Persontrafikmässan i Stockholm i slutet av oktober.

Lothian har träffat avtal med Volvo om att introducera 24 bussar av modellen på en av sina tyngsta linjer i Edinburgh, linje 30. Idag trafikeras linjen med ”konventionella” Volvo 7900 hybridbussar. Dessa kommer att föras över till en annan av Lothians linjer.

På Euro Bus Expo i Birmingham nyligen visade Volvo en av bussarna lackerad i Lothians färger och det  ar också där som avtalet med Volvo undertecknades.

Linjen kommer att få två laddstationer, en vid vardera ändhållplatsen där bussarna kan ”fylla på tanken”. Dessutom sker laddning nattetid i depå.

Bussarna kommer också att vara utrustade med en teknik som i Storbritannien kallas geo-fencing och av Volvo för Zone Management och som vi presenterade utförligt i ett reportage tidigare i år.

I korthet bygger tekniken på en noggrann GPS-positionering som gör att bussen automatiskt anpassar sig till vissa yttre förutsättningar utan att föraren behöver ingripa.

Det kan exempelvis vara att sänka hastigheten förbi skolor eller gå över till eldrift i exempelvis miljözoner eller områden där man av annan anledning vill ha helt ren och tyst trafik.

På den aktuella linjen i Edinburgh finns tre sådana sträckor på 1,67, 4 respektive 1 kilometer.

Samma teknik kommer också att användas på linje 73 i Stockholm när den från mitten av december kommer att börja trafikeras med samma typ av Volvobussar.

Edinburgh räknar med trafikstart för den nya tekniken i början av 2016 när Volvo 7900 Electric Hybrid sätts i serieproduktion.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)