Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Biogasforskning för 80 miljoner i Linköping

Bigoasforskningen vid Linköpings universitet får stöd med 80 miljoner på fyra år. En av de parter som är engagerad i forskningen är Östgötatrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Bigoasforskningen vid Linköpings universitet får stöd med 80 miljoner på fyra år. En av de parter som är engagerad i forskningen är Östgötatrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Energimyndigheten, kommuner och företag ställer upp med 80 miljoner kronor för biogasforskning i Linköping under fyra år. Pengarna ska gå till Biogas Research Center (BRC) vid Linköpings universitet. Användning av biogas i kollektivtrafiken är ett av de områden som BRC arbetar med.

Biogas Research Center, BRC, startades under 2012, då med en total budget på cirka 21 miljoner kronor under två år och utvärderades med positivt resultat efter halva tiden på uppdrag av Energimyndigheten. Myndigheten har nu beviljat 27,6 miljoner kronor fram till 2018. Tillsammans med insatser från Linköpings universitet, företag och kommuner ger det en total budget på runt 80 miljoner kronor fördelat på fyra år.

Vid Linköpings universitet är forskare från tre institutioner och sju avdelningar engagerade i tvärvetenskapliga projekt där tekniker, samhällsvetare, ekonomer och mikrobiologer forskar sida vid sida och i mycket nära samarbete med de företag och organisationer som är engagerade i BRC.

Nu är det alltså dags för BRC att g in i den andra etappen av arbetet.

– I etapp två har vi med även användarsidan i form av Östgötatrafiken och Svensk kollektivtrafik.  För några år sedan var alla överens om att det enda som behövde lösas var tillförseln av biogas, men på senare tid har vi insett att vi även måste forska om användningen och de hinder som finns där, berättar Mats Eklund, professor i Industriell miljöteknik, vetenskaplig ledare och föreståndare för BRC.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)