
27A är en av ersättningsbussarna för Roslagsbanan. Trafiken har stått resenärerna dyrt men gett Arriva 32 miljoner extra från SL, trots att man inte hade rätt till pengarna enligt avtal.
När SL (Trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting) slarvade med pappersarbetet blev det kostsamt för resenärerna. Inte genom att deras plånböcker blev tunnare, men genom att deras restider förlängdes avsevärt. Många kollektivresenärer gick över till att köra bil, skriver Dagens Nyheter. Samtidigt tjänade bussoperatören Arriva, som vi tidigare rapporterat, 32 miljoner extra på SL-slarvet. Detta trots att SL inte alls hade behövt betala Arriva något extra.
Bakgrunden är att två av linjerna på förortsjärnvägen Roslagsbanan (där tågen också körs av Arriva) var avstängda för ombyggnad under sommaren. Men trafiken var avstängd mycket längre än planerat. Anledningen var att SL glömde skicka in nödvändiga dokument om säkerheten till Transportstyrelsen.
Den ena av linjerna, Kårstalinjen, skulle ha fått igång trafiken på söndagen, men nu har starten skjutits upp till den 10 februari.
Under tiden får resenärerna åka med ersättningsbussar som Arriva svarar för. Denna trafik har tidigare varit hårt kritiserad för att köras av oerfarna förare som inte hittar och för andra problem.
– Ersättningsbussarna fastnar hela tiden i trafiken så det tar mycket längre tid än med tåg, säger Vendela Stavridou som bor i Vallentuna till DN.
Hon utbildar sig till lönekonsult och har tillsammans med en kurskollega gjort ett projektarbete om vad förseningarna kostar resenärerna.
Slutnotan för enbart Kårstalinjen landar på 278 miljoner för privatpersoner och arbetsgivare, som dock inte får något från SL. Arriva, däremot, får 32 miljoner extra för ersättningstrafiken, trots att företagets trafikavtal med SL inte gör SL betalningsskyldigt.
Lämna ett svar