Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu testas elbuss i Kalmar län

Ebusco 2.0, nu i Kalmar. Foto: Ebusco.

Ebusco 2.0, nu i Kalmar. Foto: Ebusco.

Från och med fredagen och fram till den 20 december kan bussresenärer i Kalmar län åka emissionsfritt och tyst med elbuss. Som en av åtta kommuner deltar Kalmar och Kalmar Länstrafik i ett projekt som Green Charge Sydost och Miljöfordon Syd genomför med målet att öka antalet elfordon i sydöstra Sverige.

Under de två lördagarna 13 och 20 december får Kalmarborna möjlighet att testa bussen gratis då den kör hoppa-på-hoppa-av-turer mellan Kalmar centrum, Giraffens köpcenter och Hansa city.

Elbussen kommer övriga dagar att gå som förstärkningsbuss i Kalmars stadstrafik och i regiontrafik mot närliggande orter som Mönsterås, Nybro, Torsås och på Öland.

Syftet med elbussens rundresa genom Sverige är att testa elens kapacitet som drivmedel i verkliga miljöer. Bland annat utvärderas laddning, räckvidd och hur den fungerar i svenska vinterförhållanden. Lokala busschaufförer, entreprenörer och Kalmar Läns Trafik kommer också få vara en del av projektet och säga sitt.

Elbussen, en Ebusco 2.0,  som har 32 sittplatser kan rulla 30 mil per laddning. Varje laddning tar omkring sex timmar och sker genom vanlig industrikontakt.

Landstingets mål är att kollektivtrafiken i länet ska vara fossilbränslefri till 2020. Testet med elbussen ska se som en del i detta arbete.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)