Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rätt säga upp aggressiv och misskötsam bussförare

Arbetsdomstolens huvudentré. Foto: Albabos/Wikimedia Commons.

Arbetsdomstolens huvudentré. Foto: Albabos/Wikimedia Commons.

Det var korrekt av ett bussföretag att säga upp en misskötsam och hotfull förare, enligt en färsk dom i Arbetsdomstolen, AD. Bussföretaget avskedade en av sina förare. Fackförbundet Kommunal vände sig till AD för att få avskedandet ogiltigförklarat samtidigt som man krävde ett skadestånd på 150 000 kronor.

Sveriges Bussföretag redovisar på sin hemsida fallet. AD konstaterar att föraren på ett allvarligt sätt har brustit i den aktsamhet som måste krävas av en bussförare genom att köra in i en rondell utan att förvissa sig om att han hade tillstånd av en flaggvakt att göra det.

Föraren körde också över en refug, varvid bussen skadades och skrek könsord till den kvinnliga flaggvakten.

Dessutom hade föraren oprovocerat under hösten 2011 vid ett tillfälle skrikit hotelser och betett sig hotfullt mot två arbetsledare.

I december 2012 uppträdde föraren aggressivt och olämpligt mot sin närmaste arbetsledare. Han hade också fått flera tillsägelser och skriftliga varningar.

AD konstaterade att föraren inte hade misskött sig så grovt att bussbolaget hade rätt att avskeda honom. Däremot hade han visat sig klart olämplig för sitt arbete och därför hade bussföretaget rätt att säga upp föraren.

Det är skillnad på uppsägning och avskedande. En arbetsgivare kan säga upp en medarbetare med viss uppsägningstid om det finns saklig grund. Uppsägning kan bland annat ske av personliga skäl. Det kan till exempel vara misskötsamhet, olovlig frånvaro, stora samarbetssvårigheter eller illojalitet.

Ett avskedande innebär att arbetsgivaren avslutar anställningen med omedelbar verkan. Medarbetaren har då inte rätt till någon uppsägningstid. Avsked förutsätter att den anställde grovt har åsidosatt sina skyldigheter, till exempel genom brottslighet mot arbetsgivaren, bedrivande av konkurrerande verksamhet, grov illojalitet eller arbetsvägran.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)