Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen utreder krav på kollektivavtal vid upphandlingar

Civilminister Ardalan Shekarabi(S) vill införa krav på anställningsvillkor enligt kollektivavtal i samband med upphandlingar. Foto: Regeringskansliet.

Civilminister Ardalan Shekarabi(S) vill införa krav på anställningsvillkor enligt kollektivavtal i samband med upphandlingar. Foto: Regeringskansliet.

Regeringen beslutade på måndagen att låta utreda hur krav på villkor enligt kollektivavtal ska föras in i upphandlingslagstiftningen. Frågan om vilka krav upphandlare kan ställa är högaktuell inom bussbranschen, inte minst mot bakgrund av upphandlingsturerna i Dalarna och måndagens debattartikel av Sveriges Bussföretags vd Peter Jeppsson. Senast den 1 september 2015 vill regeringen ha utredningens resutat.

Regeringens beslut innebär att en särskild utredare ska analysera hur uttryckliga krav på villkor enligt kollektivavtal kan föras in i de tre nya kommande upphandlingslagarna om offentlig upphandling (LOU), upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) och upphandling av koncessioner.

Regeringen pekar på de nya uspphandlingsdirektiv som antogs av EU i våras.

– Ett av syftena med 2014 års upphandlingsdirektiv är att ge upphandlande myndigheter och enheter bättre möjligheter att använda upphandling till stöd för gemensamma samhälleliga mål. Ett betydelsefullt sådant mål är att arbetstagare som utför tjänster i Sverige som har upphandlats av upphandlande myndigheter eller enheter ska få utföra dessa på villkor enligt kollektivavtal. Sådana villkor är nämligen viktiga element i det sociala skyddet för en arbetstagare, skriver regeringen i utredningsuppdraget.

– Ett annat viktigt sådant mål är att arbete sker under drägliga förhållanden och med respekt för arbetstagares grundläggande rättigheter.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)