Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: Allt fler upphandlingar strider mot lagen

Peter Jeppsson, vd Sveriges Bussföretag och TransportGruppen: Vi upptäcker allt fler upphandlingar som strider mot lagen. Foto: Ulo Maasing.

Peter Jeppsson, vd Sveriges Bussföretag och TransportGruppen: Vi upptäcker allt fler upphandlingar som strider mot lagen. Foto: Ulo Maasing.

På senare tid har vi från Sveriges Bussföretags sida upptäckt allt fler upphandlingar med krav som står i strid med gällande rätt. Det skriver Peter Jeppsosn, vd för Sveriges Bussföretag och TransportGruppen i en debattartikel här i bussmagasinet.se.  Bakgrunden är turerna kring Region Dalarnas/Dalatrafiks pågående upphandling av busstrafik där övertagande av personal är ett krav från upphandlarens sida.

– I vissa fall ställs krav på övertagande av personal, krav på meddelarfrihet, krav på vissa lönenivåer eller sociala krav som inte har stöd i lagar och förordningar, skriver Jeppson  som menar att det här är något som håller på att utvecklas till ett stort problem i branschen.

Bland orsakerna finns ett omtvistat rättsläge och starka påtryckningar från facket, men också att få entreprenörer vågar överklaga upphandlingar, trots uppenbara felaktigheter i anbudsunderlagen, hävdar Peter Jeppsson.

Sveriges Bussföretag har låtit advokatbyrån Baker & McKenzie närmare gå igenom det rättsliga läget när det gäller vissa krav som en del upphandlare ställer. Genomgången visar enligt Jeppsson att flera av de krav som en del upphandlare ställer strider mot gällande upphandlingsregler. Det gäller bland annat kraven på verksamhetsövergång och meddelarfrihet.

Jeppson efterlyser nu en offentlig, konstruktiv diskussion mellan beställare och entreprenörer inom den svenska kollektivtrafiken om de här frågorna.

Men han varnar också för att Sveriges Bussföretag och TransportGruppen är beredd att, om det behövs, vidta rättsliga åtgärder.

– I sista hand vill vi som företrädare för entreprenörerna driva frågan i domstol, skriver Jeppsson i debattartikeln.

Läs Peter Jeppssons debattartikel här.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)