Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppländskt upphandlingshaveri till högsta domstolen

Den rättsliga striden kring upphandlingshaveriet i Uppland går vidare. Foto: Ulo Maasing.

Den rättsliga striden kring upphandlingshaveriet i Uppland går vidare. Foto: Ulo Maasing.

Bussoperatören Keolis har begärt prövningstillstånd hos högsta domstolen, HD, i tvisten med Upplands Lokaltrafik, UL. Målet gäller den havererade upphandlingen av regionbusstrafik i Uppland för några år sedan. Keolis har krävt 164 miljoner kronor i skadestånd från UL, eftersom man anser att om UL hade skött upphandlingen korrekt skulle Keolis ha vunnit denna. Bland de många turerna i upphandlingen fanns en hög chef på UL som läckte sekretessbelagd information till åtminstone en av Keolis konkurrenter.

Upphandlingen värderas till cirka tre miljarder kronor över hela kontraktsperioden.

Svea Hovrätt konstaterade i höstas att UL hade begått allvarliga fel i upphandlingen och att man därför skulle ersätta Keolis kostnader på en miljon kronor för själva upphandlingen.

Däremot fick man inte gehör för skadeståndskravet på 164 miljoner som skulle täcka Keolis vinst om man hade tilldelats trafiken. Därför dömdes Keolis av hovrätten att betala UL:s rättegångskostnader på fyra miljoner kronor.

Nu går Keolis vidare till HD. Keolis hävdar att utgången av tvisten är så viktig för framtida liknande rättsfall att det motiverar en prövning i högsta instans.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)