Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Samarbete i transportbranschen säkrar förares behörighet

Bus-driver-1

Ett nytt samarbete i transportbranschen ska säkerställa bland annat bussförares behörighet. Foto: Volvo Bussar.

Ett nytt samarbete i transportbranschen gör att samtliga buss-, lastbils- och taxiföretag i Sverige får tillgång till ett effektivt verktyg som säkerställer att deras förare har giltig behörighet. På onsdagen skrev Sveriges Bussföretag, Svenska Taxiförbundet och Sveriges Åkeriföretag ett samarbetsavtal om ett nytt system för behörighetskontroll.

Tjänsten, som lanseras under våren, går ut på att Svenska Taxiförbundet, i samarbete med Transportstyrelsen, öppnar en webservice där taxi-, buss- och åkeriföretagen laddar upp en fil med förarnas personnummer. Om filen skickas före klockan 17 får de svaret senast klockan 06 nästa dag och då har varje nummer försetts med uppgifterna Giltig, Ogiltig eller Saknas.

– Sveriges Åkeriföretag ser den här tjänsten som en positiv och efterlängtad möjlighet. Att det är enkelt, snabbt och pålitligt att säkerställa de anställdas behörighet underlättar åkarnas vardag, säger Rickard Gegö, VD Sveriges Åkeriföretag.

– För bussföretagen är det här mycket efterlängtat. Ett verktyg som ger våra medlemsföretag möjlighet att på ett effektivt sätt säkerställa att förarna har giltig behörighet är något som vi länge kämpat för, säger Peter Jeppsson, vd i Sveriges Bussföretag.

– Det här ger landets taxiföretag ett smidigt och säkert verktyg för att mota bort förare som har betett sig så illa att de har förlorat sina behörigheter. Det gagnar kunderna, företagen och hela den seriösa taxinäringen, säger Per Juth, förbundsdirektör i Svenska Taxiförbundet.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna erbjuda ett lättillgängligt alternativ för att kontrollera förares behörigheter, säger Mikael Kyller, Transportstyrelsen. Vi hoppas nu på bred uppslutning för att resenärer och andra trafikanter ska kunna lita på att landets yrkesförare har sina behörigheter i ordning.

Taggat som: , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Svaret säger tydligen bara att man har en viss behörighet inte utgångsdatum. Och vilka uppgifter är det som kommer tillbaka. ” varje nummer försetts med uppgifterna Giltig, Ogiltig eller Saknas.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)