Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen skärper reglerna vid cabotage

Regeringen vill skärpa möjligheterna att stoppa bussar och lastbilar som bryter mot reglerna ännu mer. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen vill skärpa möjligheterna att stoppa bussar och lastbilar som bryter mot reglerna ännu mer. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen har idag beslutat att ytterligare skärpa de regler som börjar gälla den 1 mars och som ska hindra utländska bussar och lastbilar att köra vidare i samband med cabotage om de bryter mot reglerna.

De regler som börjar gälla den 1 mars innebär att polisen och Tullverket har rätt att besluta om bland annat klampning, det vill säga att låsa fast hjulen, på yrkestrafik som bryter mot vissa regler.

Det kan exempelvis handla om överträdelser av kör- och vilotidsregler eller överskridande av ett fordons vikt och som straffas med en sanktionsavgift.

Den ytterligare skärpning som regeringen nu har beslutat om innebär att polisen eller Trafikverket också omedelbart ska kunna klampa fordon som bryter mot reglerna om inte ett förskott på sanktionsavgiften betalas omedelbar, direkt vid kontrollen.

Regeringen räknar med att de tuffare reglerna ska börja gälla den 1 juli i år.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)