Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ängelholm blir pilotstad för skånska elbussar

Stortorget i Ängelholm. Staden blir skånsk pilotstad för eldriven stadsbusstrafik. Foto: Anders Clark.

Stortorget i Ängelholm. Staden blir skånsk pilotstad för eldriven stadsbusstrafik. Foto: Anders Clark.

Genom ett samarbete mellan Skånetrafiken och Ängelholms kommun ska Ängelholm bli pilotkommun för eldrivna stadsbussar i Skåne. Det är Region Skåne som genom Skånetrafiken kommer driva projektet som sträcker sig över fyra år och har planerad start i december.

– När vi fick höras talas om projektet kände vi direkt att detta var något för oss. Det fanns en politisk enighet om att Ängelholm skulle vara en utmärkt plats för pilotprojektet och Region Skåne höll med, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S).

Beslutet att stadsbussar med eldrift ska användas i en medelstor skånsk stad med sikte på utvärdering inför framtiden har tidigare fattats av kollektivtrafiknämnden i Skåne. Och nu är det alltså klart att staden är Ängelholm, detta sedan kommunstyrelsen i Ängelholm nu har godkänt planerna.

Region Skåne anser att Ängelholm är en lämplig ort för ett fyraårigt pilotprojekt eftersom Ängelholm har god resandeutveckling, vissa delar av linjerna körs på trafikkänsliga gator där miljöeffekter av elbussar blir stor samt att stadsbussarna blir ännu viktigare i det totala trafiksystemet i samband med utbyggd Pågatågstrafik.

– Vi har sedan tidigare tagit beslut om att Ängelholms kommun ska vara 100 % fossilfri i alla transporter som kommunen äger eller brukar till 2021. Nu tar vi ytterligare ett steg mot en bättre och även tystare miljö genom att involvera kollektivtrafiken och stadsbussarna, berättar Lars Nyander.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)