Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Grönare förare i Skaraborg

Busstrafiken i Skaraborg ska bli grönare. Foto: Västtrafik.

Busstrafiken i Skaraborg ska bli grönare. Foto: Västtrafik.

Nu ska Nobina och Västtrafik satsa på grönare bussförare i Skaraborg – dock utan att hämta gröna gubbar från rymden. På alla bussar i hela Skaraborg ska mjukare körning minska miljöpåverkan och locka fler och nöjdare kunder till kollektivtrafiken.

Västtrafik och Nobina arbetar sedan en tid tillbaka aktivt med förarnas körsätt.

Nu tar Nobina arbetet ett steg längre och startar upp konceptet ”Den gröna resan” i Skaraborg. Syftet är att bidra till minskad miljöpåverkan och ökad trafiksäkerhet genom mjukare, mer ekonomisk och planerad körning. Kunderna får dessutom en bekvämare resa samtidigt som förarnas arbetsmiljö förbättras.

I ”Den gröna resan” utbildas förarna i miljömässig körning och får individuell hjälp att utveckla sitt körsätt. I projektet ingår även satsningar på ny teknik, bland annat att föraren får kontinuerlig återkoppling på sitt körsätt via en dator ombord – och på så sätt kan påverka bränsleförbrukningen. Ett tydligt fokus ligger på att minska den mängd bränsle som förbrukas i onödan på grund av körsättet.

Projektet startade i februari med utbildning av Nobinas miljöcoacher och gruppchefer. Coachningen av förarna har precis påbörjats.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)