Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gratis för unga i Östersund

Östersund bjuder alla ungdomar på fria bussresor tio månader om året, både med Länstrafiken och Stadsbussarna. Foto: Ulo Maasing.

Östersund bjuder alla ungdomar på fria bussresor tio månader om året, både med Länstrafiken och Stadsbussarna. Foto: Ulo Maasing.

Barn och ungdomar i Östersund kommer att kunna åka buss gratis från i höst. Politikerna i Östersund har beslutat att unga mellan 6 och 19 år ska få fria bussresor, både med Stadsbussarna i Östersund och med Länstrafiken.

Det ska ske genom att kommunen ska bjuda sina ungdomar på länstrafikens Ungdomskort. Det gör redan fyra andra kommuner i Jämtland: Åre, Krokom, Berg och Bräcke.

Tio månader om året ska Östersundsungdomarna få fria resor.

För att stimulera fler av länets kommuner att bjuda sina ungdomar på fria resor har Länstrafiken beslutat att sänka priset på ungdomskorten så att kommunerna bara behöver betala 2400 kronor för årskorten i stället för nuvarande 2700 kronor, dvs 240 i stället för 270 kronor i månaden.

– Vår ambition är att det nya priset ska gälla från höstterminsstarten i år, säger Tomas Andersson, tf styrelseordförande för Länstrafiken, till Sveriges Radio P4 Jämtland.

Taggat som: ,

1 kommentar »

  1. Ånyo ett försök med gratis buss. Är det bra eller dåligt? Jag tror att det vore värdefullt för hela branschen om Jämtland under (åtminstone) ett år kunde följa upp konsekvenserna: Hur stort är intäktsbortfallet?; hur många fler åker? uppstår några andra effekter?

    Frågan om biljettpris och nolltaxa har diskuterats och prövats vid många tillfällen. Risken är att om försöket visar sig fungera sämre än avsett så vill inte huvudmannen bli uthängd, dvs. man berättar inte om resultatet. Då kommer andra huvudmän att fortsätta att försöka. Låt oss därför hoppas att Jämtland verkligen följer upp utfallet, att utfallet blir gott och att resultatet – oavsett utfall – redovisas för branschen som helhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)